Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 257

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 257 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 257

a. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Haber Sunuculuğu
Radyo ve televizyonların haber merkezlerince hazırlanan haber bültenlerini sunan kişiye haber sunucusu (haber spikeri), bu kişinin yaptığı işe ise haber sunuculuğu denir.
Televizyondaki haber sunucusu, seyircinin göremeyeceği bir noktada bulunan ve prompter adı verilen bir ekrandan akan haber metinlerini okur. Bir son dakika gelişmesini duyurmak veya canlı yayın sırasındaki bir hatayı düzeltmek için canlı yayın masasıyla sürekli bağlantı hâlinde olur.
Haber sunuculuğu; gündemi ve gelişmeleri yakından takip etmeyi, donanımlı ve tarafsız olmayı gerektirir. Haber sunuculuğunda dilin inceliklerine hâkim olmak, vurgu ve tonlamaya dikkat etmek ve beden dilini etkili kullanmak önemlidir. Dile ve habere hâkim olmayan sunucu bocalayabilir, gerekli vurguları yapamayabilir. Böylece önemli bir haber, sıradan bir habermiş gibi sunulabilir.
Haberlerin sunuluşu, hazırlanışı kadar önemlidir. Haber sunucusu; haber metnini yazım ve noktalama kurallarına dikkat ederek, her kelimenin değerini vererek, ne çok hızlı ne de çok yavaş okumalıdır. Yayın sırasında ortaya çıkan aksilikleri seyirciye aksettirmeden haber sunumunu sürdürmelidir.

b. Sözlü İletişim Uygulamaları

Etkinlik

Yazdığınız veya seçtiğiniz haber metinlerini haberin içeriğini yansıtacak şekilde sununuz. Sunumunuzu yaparken aşağıdaki uyarıları göz önünde bulundurunuz.
* Boğumlama, vurgulama, tonlama ve duraklamaya dikkat ediniz.
• Sesleri ve heceleri birbirine karıştırmadan, yutmadan, tam ve doğru çıkarınız, kelime ve cümle vurgusuna dikkat ediniz; ses tonunuzu amacınıza, ortama, içeriğe ve hedef kitleye uygun olarak ayarlayınız.
• Konuşurken nefes almak için sözün anlamına uygun duraklamalar yapınız.
* Konuşma sırasında “hım, eee, ııı” gibi sesleri kullanmaktan kaçınınız.
* “İşte, hani, yani, şey, mesela, gerçekten” vb. kelimeleri sıkça tekrarlamaktan kaçınınız.
* İçeriğe ve hitap ettiğiniz kitleye uygun jest ve mimikler kullanınız, dinleyicilerle göz teması kurunuz, heyecanınızı kontrol ediniz.

  • Cevap:

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 257 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!