Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41

Bamsı Beyrek, babasına, bir av sırasında gördüğü Banu Çiçek’le evlenmek istediğini söyler. Pay Piçen Bey’in kızı olan Banu Çiçek’in Deli Karçar adındaki ağabeyi, kızkardeşini isteyenleri öldürmektedir. Oğuz Beylerinin onu razı etmek için gönderdiği Dede Korkut’u Deli Karçar öldürmeye kalkar ancak Dede Korkut’un duasıyla eli havada kalır. Bunun üzerine Deli Karçar, kızkardeşinin Bamsı Beyrek’le evlenmesine razı olur. Düğün eğlenceleri sırasında Bayburt Hi- sarı’nın beyi baskın yaparak Bamsı Beyrek ve yiğitlerini tutsak eder. Deli Karçar, kız kardeşini bir oyunla Bamsı Beyrek’in ölüm haberini getiren Yalancı oğlu Yaltacuk’a verir. Düğün hazırlıkları sırasında Bayburt Hisarı’nda tutsak bulunan Bamsı Beyrek, durumu öğrenerek hisardan kaçar. Ozan kılığında düğüne gider ve Banu Çiçek’le görüşür. Yaltacuk’un yalanı ortaya çıkınca düğün bozulur. Bamsı Beyrek ile Banu Çiçek birbirine kavuşur, kırk gün kırk gece düğün yapılır. Dede Korkut gelip destanlar söyler. Bu Oğuzname’yi Beyrek’e ithaf eder. Hikâyenin sonunda şu dua yer alır:

Dua edeyim hanım:
Yerli kara dağların yıkılmasın.
Gölgeli koca ağacın kesilmesin.
Ak sakallı babanın yeri cennet olsun.
Ak bürçekli ananın yeri cennet olsun.
Oğul ile kardeşten ayırmasın.
Ahir vaktinde arı imandan ayırmasın.
Amin amin diyenler Tanrı’nın yüzünü görsün.
Derlesin toplasın günahınızı adı güzel
Muhammet Mustafa’nın yüzü suyuna bağışlasın hanım hey!..

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Dede Korkut Hikâyeleri

Türk edebiyatında destandan halk hikâyesine geçiş örneği olan Dede Korkut Hikâyeleri anonimdir. Kitabın bilinen en eski nüshaları XV. yüzyıla aittir.

Kitâb-ı Dedem Korkud Alâ Lisân-ı Tâife-i Oğuzân (Oğuzların Diliyle Dedem Korkut’un Kitabı) eserin asıl adıdır. Hikâyeler, IX-XI. yüzyıllar arasında oluşup XV. yüzyılın sonunda yazıya geçirilmiştir. Dede Korkut Hikâyeleri, bir mukaddime (önsöz) ve on üç hikâyeden oluşur. Bu hikâyelerin Dresden, Vatikan, Türkistan, Kazan ve Bursa olmak üzere toplam beş nüshası vardır. Bu metinler, destani hikayelerdir. Dede Korkut Hikâyeleri’nde Oğuzların kendi çekişmeleri; tabiatla, olağanüstü güçlerle ve düşmanlarla mücadeleleri anlatılır. Olayların geçtiği yer Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Azerbaycan sahasıdır.

Dede Korkut Hikâyeleri’nde Türklerin eski kültürleriyle İslamiyet’i kabul ettikleri döneme ait yaşantıları ve kültürel özellikleri iç içe görülmektedir. Hikâyelerin ortak kahramanı olan Dede Korkut; “Oğuzların akıl hocası, ozanların piri ve keramet sahibi” bir kişidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!