Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

“Hakikatlerin Eşiği” anlamına gelen Atebetü’l-Hakayık adlı eser, Edip Ahmet Yükneki tarafından yazılmıştır. Eserin yazılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte XII. yüzyılın sonlarında veya XIII. yüzyılın başlarında yazıldığı tahmin edilmektedir.

Eser, aruz ölçüsüyle ve bölümler hâlinde yazılmıştır; manzum ve didaktiktir. Bir ahlak ve öğüt kitabı olan eserde dönemine göre yalın bir dil kullanılmış, düşünceler kimi zaman ayet ve hadislerle desteklenmiştir.

Kitapta asıl konuya geçilmeden önce Allah’a, peygambere, dört halifeye ve eserin sunulduğu kişiye övgü bölümleriyle kitabın yazılma sebebi hakkında bilgi verilen bölüm vardır. Beyitlerle yazılan bu bölümlerden sonra bilginin faydası ve bilgisizliğin zararı, dilin korunması, dünya hayatı, cömertlik ve cimrilik, alçakgönüllülük ve kibir, açgözlülük, iyilikler ve zamanla ilgili bölümler gelir. Bu bölümlerdeki şiirler dörtlüklerle kurulmuştur:

biligdin urur men sözümke ula biligligke ya dost özüngni ula bilig birle bulnur saadet yolı bilig bil saadet yolını bula

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “biligsiz ne aysa ayur ukmadın/anın öz tili öz başınıyiyür”dizelerinden ne anladığınızı açıklayınız.

  • Cevap: Bilgili kişinin az söz söylediğini bilgisiz birinin ise aklına gelen her şeyi olduğu gibi söylediğini anlıyorum. Bu durumda da insanın çok düşünüp az söz söylemesi gerektiğini çıkarıyorum.

2. Okuduğunuz şiirde ilimle ilgili hadise yer verilmesini metnin yazıldığı dönem özelliği açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: O dönemde İslamiyet2in kabulüyle birlikte İslam dininin anlayışının şiirlerde ve diğer edebi eserlerde de işlendiğini görüyoruz.

3. Metnin temasını belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin teması bilgili olmadır. Bilgili olan insanın davranışlarıdır.

4. Metinde ahengi sağlayan unsurları belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirde ahengi sağlayan unsurların başında redif kafiye ve dize içlerindeki ses ve kelime tekrarlarını saymak mümkündür. Örneğin bilgi yani bilgi sözcüğü bir çok kez tekrarlanır şiirde. Yine dize sonlarında yer alan ula / bula sözcüklerindeki -ula sesleri gibi genelde zengin kafiyenin kullanıldığı yerlere rastlarız.

5. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyerek aşağıdaki ilgili alanlara yazınız.

  • Cevap:

Açık ileti: Bilgili insan ile bilgisiz insanın karakter özelliklerinin karşılaştırılmasıdır.

Örtük ileti: Çok dinle bir söyle yani bilgili ol az konuş

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!