Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 105

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 105

1. Okuduğunuz şiirin şekil özellikleri ve içeriğiyle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Çıkarımlarınızdan hareketle bu şiiri hangi anlayışla ilişkilendirebilirsiniz? Ulaştığınız sonuçları noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Şiir bentlerle kurulmuş serbest nazım biçimiyle yazılmış bir şiirdir. Şiirde 14’lü hece ölçüsü kullanılmıştır.

2. Şiirin son dörtlüğünü, ahenk unsurları ve edebî sanatlar açısından inceleyiniz. Ulaştığınız sonuçları noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Şiirde ahenk kafiye ve rediflerle sağlanmıştır.

Atandan/arkandan/ Hasandan: dan’lar redif, an’lar tam kafiye.

Kumaştasın/yaştasın: tasın’lar redif, aş’lar tam kafiye.

İşlesin/kışlasın/başlasın : sin’ler redif, la’lar tam kafiye.

Savaştasın/yaştasın: tasın’lar redif, aş’lar tam kafiye.

“Bu kitaplar Fatihtir, Selimdir, Süleymandır” Burada kitaplar Fatih’e Selim’e benzetilmiştir. Benzetme sanatı yapılmıştır.

“Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın” Sen dediği kişiyi burçlara bayrak kumaşa benzetmiştir. Benzetme sanatı vardır.

3. Şiirin temasını belirleyerek noktalı alana yazınız. Belirlediğiniz temanın evrensel bir tema olup olmadığını sınıf ortamında tartışınız.

  • Cevap: Tarih ve kahramanlıktır. Evrensel bir temadır. Çünkü her şair kendi ulusunun tarih ve kahramanlığı ile şiir yazabilir.

4. Şiirde ünlem işaretinin (!) görevini belirleyerek noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Ünlem işareti şiirde şu görevde kullanılmıştır:

B. Aşağıdaki cümlelerin başına yargılar doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Duyguların ve heyecanlı ifadelerin sonuna getirilmiştir. Örneğin şu dizede olduğu gibi: “Fâtih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!”

(Y) Tanzimat Dönemi Edebiyatı sanatçıları, dilin sadeleşmesini istemişler ve bunu tam olarak başarabilmişlerdir.
(D) Tanzimat birinci dönem sanatçıları, şekil açısından divan şiirine bağlı kalmakla birlikte içerikte tamamen divan şiirinden kopmuşlardır.
(D) Tanzimat birinci dönem sanatçıları toplum için sanat anlayışını benimsemiş, şiiri topluma ulaşmada araç olarak görmüşlerdir.
(Y) Abdülhak Hamit Tarhan; şiirlerinde teknik açıdan zayıf kalmış, divan şiirine ait nazım şekillerini olduğu gibi kullanmıştır.
(Y) Tanzimat Dönemi sanatçılarından Recaizade Mahmut Ekrem eskiye sıkı sıkı bağlı kalırken Muallim Naci tamamen yeniyi savunmuştur.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 105 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!