Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 115

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 115

Metinde Geçen Bazı kelime ve kelime Grupları

diyabet : Şeker hastalığı.
elektromanyetik dalgalar : Boşlukta yayılabilen, manyetik veya elektrik alanlarından oluşan, yüklü parçacıkların hızlanmasıyla meydana gelen enerji dalgaları.
melatonin : Beyindeki epifiz bezinden özellikle geceleri salgılanan bir tür hormon.
molekül : 1. Element veya bileşikleri oluşturan ve onların özgül niteliklerini gösteren en küçük birim, madde. 2. Fiziksel kimyada bir veya birkaç atomun birleşmesinden oluşan, birkaç çekirdek veya elektronlu yapı. 3. Bir bütünün en küçük parçası.
pigment: Boyar madde.
refleks: Dıştan veya içten gelen bir uyarım sonucunda organizmada tepkilere yol açan istemsiz sinir etkinliği, tepke.
retina: Ağ tabaka.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Makale: Belli bir konu hakkında bilgi vermek, bir düşünceyi açıklamak veya kanıtlamak amacıyla yazılan bilimsel metinlere makale denir. Makalede temel öge “düşünceldir. Ortaya konan düşünce, bilimsel gerçeklerle dile getirilmelidir. Makaleler; gazetelerde, dergilerde veya kitaplarda yayımlanabilir. Dergi ve kitaplarda yayımlanan makaleler, bilimsel ve akademik makalelerdir. Gazetelerde yayımlanan makaleler ise daha çok ekonomi, siyaset veya sanat ile ilgilidir. Bilimsel makalelerde akademik bilgi ve terimlere sıkça yer verilip daha çok konu ile ilgili uzmanlara hitap edilirken gazete makalelerinde genel bir okuyucu kitlesi söz konusudur. Bu nedenle makaleler, bu okuyucu kitleleri göz önünde bulundurularak kaleme alınır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte genel ağ (internet) ortamında da çok sayıda bilimsel makale yer almakta ve bu makalelere kolaylıkla ulaşılmaktadır.

Makaleler; alanında uzman, bilgi birikimi olan ve geniş bir kültüre sahip kişilerce yazılır. Bu nedenle makaleye konu olan düşünceler, ciddi ve resmî bir üslup ile dile getirilir. Makale yazarı, ortaya koyduğu düşünceleri kanıtlamalı ve kesin bir sonuca ulaştırmalıdır. Bu nedenle makalelerde kişisel düşünce ve görüşler kesinlikle yer almamalıdır. Makalelerde dil daha çok göndergesel işlevinde kullanılır. Sıkça kullanılan anlatım türü açıklayıcı anlatımdır. Açıklayıcı anlatım ile birlikte tartışmacı, kanıtlayıcı, öğretici anlatım türlerine de sıkça başvurulur.

Makaleler; giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan bir planla yazılır. Birkaç kısa cümle ile makaleye “giriş” yapılır. Bu bölümde metnin/makalenin konusu ve ortaya konan düşünce belirtilir, ayrıntıya girilmez. “Gelişme” bölümünde ise konu ve düşünce ayrıntılarla, örneklemelerle ele alınır; birçok yönüyle tartışılır. Kanıtlama ve çözümlemelere başvurulur. Bu bölümde ana düşünce, yardımcı düşüncelerle desteklenir. “Sonuç” bölümünde ise ele alınan konu veya düşünce önceki açıklamalar neticesinde toparlanır ve kesin sonuca bağlanır. Ana düşünce çoğu zaman bu bölümde verilir.

Gazetelerin doğması ve yaygınlaşmasıyla birlikte Tanzimat Dönemi’nde birçok türle birlikte “makale” de edebiyatımızda yer almaya başladı. Tanzimat Dönemi sanatçılarından olan Şinasi’nin, Agâh Efendi ile çıkar- dığı ilk özel gazetemiz olan Tercüman-ı Ahvâl’de yer alan yazılarından bazıları makalenin ilk örnekleri sayılır. Şinasi’nin yine aynı gazetede 1860’ta yayımladığı “Tercüman-ı Ahvâl Mukaddimesi” edebiyatımızın ilk makale örneği olarak kabul edilmektedir. Şinasi ile birlikte Tanzimat Dönemi’nde Namık Kemal, Ziya Paşa, Şemsettin Sami, Ahmet Midhat Efendi gibi sanatçılarımız da makalenin gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Sonraki dönemlerde ise Hüseyin Cahit Yalçın, Ahmet Rasim, Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp, Reşat Nuri Güntekin, Refik Halit Karay, Peyami Safa, Yaşar Nabi Nayır, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Kaplan bu türün güçlü kalemleri olmuşlardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!