Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 121

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 121

düşüncenin birkaç büyük vasfını tayin etmek.
İyi düşünce mevzuunun esasını kavrar. Onu gruplara ve unsurlara ayırır: Tahlil. Bunlar arasındaki münasebetleri bulur: Mukayese. Bu münasebetleri hükümlere bağlar: Muhakeme.
İyi düşüncede kabataslak üç safha görünüyor:
1. Esası kavramak,
2. Tahlil ve tasnif,
3. Mukayese ve muhakeme.
İyi yazının yukarıda saydığımız vasıfları da iyi düşüncenin bu üç esaslı hareketinden geliyor:
Birinci hareket – Mevzu iyi kavranmışsa ifade onun hududundan dışarıya bir kelime taşmaz. Tereddüt, fazlalık, tekrar ortadan kalkar.
İkinci hareket – Fikirler iyi tahlil ve tasnif edilmişse ibarenin hendesî disiplini elde edilmiş olur. Cümleler ve kelimeler yerlerinden kımıldatılmayacak kadar riyazî noktalarına oturtulmuş olurlar.
Üçüncü hareket – Mukayese ve muhakeme yerinde ise bulanıklık, samimiyetsizlik ve fikrin bünyesine mensup olmayıp da ona dışarıdan musallat olan hayaller, semboller, yazı oyunları ve kelime icatları da ortadan kalkar.
Esası kavranmış, iyi tahlil ve tasnif, iyi mukayese ve muhakeme edilmiş bir düşünce daima en emin ifade şeklini bulur. Bu şekil, düşüncenin o üç esaslı hareketinin çizdiği yoldan başka bir şey değildir.
Bu hareketler yanlış ve eksik olduğu zaman, muhayyile, muhakemenin kusurlarını telafiye koşar ve hayaller, icatlar, oyunlar başlar.
O zaman muharrir bizi mevzuu ile fikirleriyle değil, ifade tarzıyla kazanmaya çalışır ve düşüncesinin kifayetsizliklerini semboller ve rüyalar içine gizler. Bu hâl, fikir yazılarını fanteziden ayıramayan muharrirlerde çok görülür.
Mademki iyi yazı, iyi düşünce ile melekenin mecmuuna müsavidir. Bundan amelî bir netice çıkarmak isteyen heveskârlara verilecek ilk direktif şudur: İyi düşünceyi çok düşünerek, melekeyi de çok yazarak elde etmek.+

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

ittırat: Birbirini izleme, birbirinin arkasından gelme, düzenli sıralanma.
mecmu: Bir araya getirilmiş, toplanmış, bütün, hep.
meleke: 1. Tekrarlama sonucu kazanılan yatkınlık, alışkanlık. 2. Yeti.
mesul: Sorumlu.
mevzu: Konu
muharrir: Yazar.
muhayyile: Hayal gücü.
muhteva: İçerik.
müsavi: Eşit.
simetri: Bakışım.
vasıf: Nitelik.
vizyon: 1. Görünüm. 2. Ülkü. 3. Sağgörü. 4. Gösterim. 5. İleri görüş.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 121 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!