Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 123

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 123

“İyi Yazı, Kötü Yazı” metninden alınmış aşağıdaki cümleleri tahtaya yazarak öğelerine ayırınız.

• İyi yazının birinci cümlesi, mevzua girmek için tereddütsüz atılmış ilk adımdır.
• İyi yazı, okuyanları kâğıdın beyazlığından, satırların siyahlığından uzaklaştırarak şekillerden ayrı bir muhteva âlemine götürür.
• İyi düşünmeyi tarif etmek, koskoca bir psikolojinin işidir.
• Burada yapabileceğimiz şey iyi düşüncenin birkaç büyük vasfını tayin etmek.
• Esası kavranmış, iyi tahlil ve tasnif, iyi mukayese ve muhakeme edilmiş bir düşünce daima en emin ifade şeklini bulur.

a. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Araştırmaya Dayalı Metinler (Bilimsel Metinler): Okuma bölümünde öğrendiklerinizden hareketle makalenin araştırmaya dayalı bir metin türü olduğu sonucuna ulaşabilirsiniz. Çünkü makaleler, belli bir konuda bilgi vermek ya da bir düşünceyi açıklamak amacıyla araştırılan bilgiler neticesinde kaleme alınır. Ancak araştırma yapmak için de belli temel bilgiler gereklidir. Bu temel bilgiler ile araştırmaya dayalı metin yazma süreci oluşturulabilir. Bu süreçler: Kaynak taraması, bilgilerin birleştirilmesi ve kaynak göstermedir.

1. Kaynak Taraması: Araştırma çalışmasının başvurulması gereken ilk aşamalarındandır. Araştırmacı, ele alacağı konuyu belirledikten sonra sınırlandırmalıdır. Araştırmacı, sınırlandırmayı yaptıktan sonra bu alanda daha önce yapılan çalışmalara ulaşmalıdır. Araştırma konusuna genel bir çerçeve çizmek, daha önceki araştırmalarda var olan eksiklikleri tespit etmek için ilgili kaynaklar taranmalıdır. Kaynak taraması yapmadan önce araştırmacının az da olsa bir bilgiye sahip olması gerekir. Bu nedenle araştırmacı, genel ağ üzerinden özet bilgiye ulaşabildiği sitelerden konusunu araştırmalıdır. Bu aşamadan sonra yine genel ağdan kaynak taraması yapılabilir. Genel ağ üzerinden kaynak taraması yapmak için araştırmacı anahtar kelimeler belirlemeli ve bunlardan yararlanmalıdır. Anahtar kelimeleri belirlerken konuya özgü doğru kavramları tercih etmelidir. Belirlenen kavramlar tek bir kelime değil de kelime grubu ise bunu arama motoruna yazarken kelime grubunun başına ve sonuna tırnak işareti (” “) koymak, kaynak taramasını daha doğru bir sonuca ulaştıracaktır. Belirlenen anahtar kelimeler; araştırmacıyı konuyla ilgili kitaplara, süreli yayınlara ulaştırır. Araştırma genişledikçe anahtar kelimeler artabilir. Kelimelerin artması işi zorlaştırmaz, aksine aramanın daha verimli olmasını sağlar.

Araştırmalarda kullanılan veriler, kütüphanelerden yararlanılarak da elde edilebilir. Araştırmacı, kaynak taraması için kütüphaneyi kullanacaksa teknolojinin faydasını burada da görecektir. Kütüphaneye gitmeden genel ağ üzerinden araştırma yapmak istediği kütüphanenin sayfasında konu girerek katalogdan tarama yapabilir. Böylece ilgili kitapları ve süreli yayınları tespit edebilir. Bunun dışında doğrudan kütüphaneye giderek de araştırma yapabilir. Bu durumda araştırmacı, kütüphanenin kataloglarından tarama yapacak ve ilgili kitap veya süreli yayınlara ulaşacaktır. Araştırmacının araştırmaya ansiklopedi gibi genel yayınlardan başlaması da yararlı olacaktır. Araştırmacı, ansiklopedilerlerde ilgili konuları inceleyip orada gösterilen kaynaklara yönelebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!