Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 138

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 138

Kendisini bir saat kadar poyraza verdikten sonra kilere giderek hararetinin fazlalığından dolayı iri billur kâselere yapılmış limonatalardan birçok da içmiş. Onun için ben hiçbir telaş görmüyorum. Böyle olmakla beraber beraberce gittik.
O zarif, o nazik konak sahibi, Yaver’in yanına büyük bir şefkatle yanaştı. Eliyle omzuna hafifçe vurarak “Baba, baba rahatsızsın. Bir şey ister misin, sana bir şey aldırayım mı?” dedi.
Onun söyleyişi üzerine:
“Aman Allah!”
Yaver ne hale gelmişti! Yüz siyahlığını kaybetmişti, dudaklar mosmor olmuş, titriyordu. Sandalyede ilk aldığı oturuş şeklini bozmadığı cihetle elleri dizlerindeydi. Ev sahibinin kendisine söz söylemesi üzerine gözlerini açtı, damar damar kan bürümüştü.
Zavallı dostum hâlâ, “Bir şey ister misin? (…)” diyerek yalvaran gözlerle yüzüne bakıyordu. Birdenbire (…) (elleriyle iri bir parça işaret ederek) bir parça kızarmış ekmekle kaşar peyniri! Daha iyi hazmettirir!”

Netinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

cihet : Yön, yan, taraf.
lenger : Yayvan ve kenarları geniş, büyük bakır kap.
nefaset : 1. Nefis olma durumu. 2. Kıymetli olma durumu.

Netin ve Türle İlgili Açıklamalar

Sohbet (Söyleşi): Yazarın herhangi bir konudaki duygu ve düşüncelerini, okuyucularla konuşur gibi içten ve sıcak bir anlatımla ortaya koyduğu yazılardır. Yazar, sohbetle düşüncelerini çok derine inmeden dile getirir; bu nedenle sohbet yazıları uzun değildir. Yazar; deyimleri, nükteli sözleri, devrik cümleleri, ünlem ve sözde soru cümlelerini bolca kullanarak içten ve sürükleyici bir anlatım yakalar. Sohbet yazan, düşüncesini kanıtlamak gibi bir iddia taşımadığı için yazısında kişisel görüşlerini aktarır. Bir öğretici metin türü olan sohbette bilgiler doğrudan değil dolaylı olarak aktarılır. Genellikle dilin göndergesel işlevi kullanılır; göndergesel işlevle birlikte heyecana bağlı işlev, alıcıyı harekete geçirme işlevi gibi işlevler de sohbet yazılarında yerini alır. Anlatım biçimlerinden açıklayıcı anlatımın yanında söyleşmeye bağlı anlatım biçimine de sıkça yer verilir.

Tanzimat Döneminde gazetecilikle birlikte edebiyatımıza giren sohbet türünde Cumhuriyet öncesinde eser veren yazarlarımızdan bazıları şunlardır: Ahmet Mithat Efendi (Tanzimat Dönemi); Halit Ziya Uşaklıgil, Tevfik Fikret, Hüseyin Cahit Yalçın (Servetifünun Dönemi); Ahmet Rasim (Servetifünun Dönemi bağımsız yazarlardan).

Ahmet Rasim, edebiyatımızın ilk sohbet yazarlarından biri olarak kabul edilir. Sanatçının okuma bölümünde okuduğunuz Ramazan Sohbetleri adlı eseri, sohbet türünün önemli örneklerindendir. Eser, Ahmet Rasim’in 1913 (Rumî 1331) yılının Ramazan ayında İkdam gazetesinde yayımlanan yazılarından oluşur. Balkan Savaşları döneminde kaleme alınan eserde Balkan Savaşandan gelen haberler, savaşın halkın üzerindeki etkileri, Osmanlı Devletinin içerisinde bulunduğu durum, ramazan kültürümüz kısa kısa ele alınmıştır.

Eserin okuduğunuz bölümü üçüncü gün yazısıdır. Yazar, bu yazısında arkadaşıyla birlikte katıldığı bir iftar davetini anlatmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!