Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 145

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 145

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Fıkra (Köşe Yazısı): Sosyal, siyasi, kültürel, ekonomik ve toplumu ilgilendiren güncel herhangi bir konuda yazılan düşünce yazılarına fıkra denir. Fıkralar; özellikle gazetelerin iç sayfalarında, belirli köşelerinde özel başlıklarla yazılır. Bu nedenle fıkralara “köşe yazısı” da denir.

Konu seçiminde özgür olan yazar, ele aldığı konuyu kişisel bir bakış açısıyla yazar. Geniş bir okuyucu kitlesine hitap ettiği için yalın, açık, akıcı bir anlatımla yazmayı tercih eder. Bir öğretici metin türü olan fıkrada yazar, yazdığı konuda okuyucuyu düşünmeye sevk eder. Fıkralarda dilin göndergesel işlevi ile birlikte heyecana bağlı işlevi, alıcıyı harekete geçirme işlevi de kullanılır. En çok tercih edilen anlatım biçimi ise açıklayıcı anlatımdır.

Gazete çevresinde gelişen öğretici metin türleri olan fıkra ve sohbet benzerlik gösterir. Fıkra ve sohbet arasındaki fark anlatımlarındadır. Fıkra, sohbete göre daha ciddi bir üslupla yazılır. Sohbette yazar; daha yumuşak bir üslupla yazısını kaleme alır, bu nedenle düşüncelerini rahatlıkla ifade eder.

Fıkra dendiğinde birçoğunun aklına esprili, nükteli kısa hikâyeler (Nasrettin Hoca fıkraları gibi…) gelmektedir. Köşe yazısı olan fıkralar ile bu nükteli fıkraların karıştırılmaması gerekir.

19. yüzyılda gazetelerin yaygınlaşmasıyla birlikte görülmeye başlayan bu türün edebiyatımızda Cumhuriyet öncesinde tanınmış yazarları arasında; Ahmet Haşim, Ahmet Rasim, Falih Rıfkı Atay, Refik Halit Karay gibi isimler vardır.

Okuma bölümünde yer verilen “Basit Bir Mesele” fıkrası Ahmet Haşim’in, içerisinde 42 yazısının yer aldığı “Bize Göre” adlı eserinden alınmıştır. Ahmet Haşim; çoğu İkdam gazetesindeki köşesinden alınan yazılarda tarih, sanat, kültür, edebiyat gibi birçok konuyu ele almıştır. Eserde dönemin sosyal yaşam tarzıyla ilgili bilgilere de ulaşılmaktadır.

Ahmet Haşim; okuduğunuz metinde döneminin çağdaş apartmanlarının arasında dolaşan, köylü gibi gencin müziğiyle insanın maneviyatına, ruhuna nasıl hitap ettiğini anlatır. Yardıma muhtaç olduğu, zar zor geçindiği görünümünden belli olan bu kişinin maneviyat alanında birçok kişiden üstün olduğunu dile getirir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 145 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!