Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 154

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 154

tiksindiğini her zamankinden daha sert bir bakışla anlatıverir, ne olur o adam, bir düşünün. Ben de her şiirimi yazdıktan sonra gönlümde öyle bir adamın acısını duydum.

Bir de benim şiirden anladığımı sananlar vardır, güleyim bari. Ben kanar mıyım onların dediklerine? Şiirin bana: “Sen şair değilsin, elde edemezsin beni, saramazsın” demiş olmasını unutur da inanır mıyım şiirden aniıyabîîeceğime?

1. ” Okuma” bölümünde okuduğunuz metinlerden ve edindiğiniz bilgilerden hareketle ”Şiir Denen Güzel metninin türünü belirleyiniz. Metinde bu türe özgü öne çıkan özellikleri noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Metnin türü sohbet yazısıdır. Yazar kendi görüşlerini okurla sohbet eder gibi senli benli bir tarza anlatmıştır. Bu türün özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: Yazar kendine özgü düşünce ve görüşlerini iletir. Yazar bir konu üzerinden karşısındaki kişi ile konuşuyormuş gibi bir sohbet gerçekleştirir. Yazar düşüncelerinin doğruluğunda Israrcı olmaz. Söyleşi tarzında ele alınır ve daha çok yazarın kişisel görüş ve düşünceleri öne çıkar.

2. Metni anlatım biçimleri açısından inceleyiniz.

  • Cevap: Metinde karşılaştırma, açıklama anlatım biçimlerinden yararlanılmıştır.

3. Metni yazım ve noktalama açısından inceleyiniz.

  • Cevap: Metin yazım ve noktalama bakımından herhangi bir yanlış hata yoktur.

4. Metinde konuşma dilinin özelliklerinden yararlanılmış mıdır? Örneklerle açıklayarak noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Evet. Özellikle yazarın görüşlerini karşısındakine benimsetmek için konuşma dilinden faydalandığını söyleyebiliriz.

5. Okuduğunuz metin ile sınıf ortamında gerçekleştirdiğiniz “Dostluk” konulu sohbeti konu, üslup, dil ve anlatım yönünden karşılaştırınız. Çıkarımlarınızı sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: İki metinde de sade günlük halk dili kullanılmıştır. İki metinde de okurla veya dinleyenle sohbet eder havasında metinler ortaya konulmuştur.

B. Aşağıdaki cümlelerin başına yargılar doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap:

(Y) Eski dönemlerde sohbet yazılarına muhasebe denirdi.
(D) Sohbet yazılarında, yazar kişisel görüşlerine yer verdiği için öznel bir anlatım vardır.
(Y) “Ramazan Sohbetleri” adlı eser, sohbet türünün edebiyatımızdaki önemli temsilcilerinden biri olan Ahmet Haşim’e aittir.

C Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun kelime veya kelime gruplarını yazınız

  • Cevap:

• Gazete çevresinde gelişen bir öğretici metin türü olan fıkra (köşe yazısı) toplumu ilgilendiren güncel konularda yazılır.
• Fıkra yazarı sade ve anlaşılır bir dil kullanmalıdır.
• Ahmet Haşim’in İkdam gazetesindeki köşe yazıları Bize Göre adlı eserde toplanmıştır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!