Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 16

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 16

Edebiyat ve Toplum İlişkisi: Edebiyat ve toplum, karşılıklı olarak birbirlerini etkiler. Yazar ve şairler, edebî ürünlerini oluştururken toplumun sosyal veya siyasi olaylarının etkisinde kalır. Toplum bireyleri de edebî ürünlerin etkisinde kalır. Edebî ürünler; toplum bireylerinin inançlarını, duygu ve düşüncelerini ortaya koyarak onlara yön verebilir. Bu bağlamda Mevlâna, Yunus Emre, Namık Kemal, Mehmet Âkif Ersoy gibi sanatçılarımızın toplum ve toplum bireylerinin üzerindeki etkisi yadsınamaz. Bir toplumun, milletin edebiyat tarihini öğrenmek; o toplumun toplumsal hayatıyla ilgili fikir edinmeyi, bilinçlendirmeyi sağlayacaktır. Bu nedenle birçok dönemde edebiyat, halkı bilinçlendirmenin bir aracı olarak görülmüştür.

Toplumda yaşanan değişmelerin, gelişmelerin; sosyal, siyasi ve ekonomik olayların edebiyatı etkilememesi mümkün değildir. Bu çerçevede düşünüldüğünde Türklerin, İslamiyet’i kabulünün edebiyatımızdaki yansımasının ne kadar büyük olduğu görülür: devlet yapısı, sosyal ve kültürel yapı, aile yapısı vb. Daha sonra da 19. yüzyılda bu kez Batı kültür ve medeniyetiyle tanışmak, edebiyatımızı yine büyük bir hevesle karşılaştırmıştır Çünkü toplum yapısı yine değişmiştir. 6. ünitede bir bölümünü okuyacağınız “Fatih-Harbiye” romanında Doğu ile Batı kültürünün çatıştığı görülmektedir. Yine Reşat Nuri Güntekin’in “Yaprak Dökümü” adlı romanında da aynı çatışma ele alınmıştır. Romanlardaki bilgiler, gerçeği bire bir yansıtmasa da bu bilgilerin, ait olduğu toplumla ilgili az çok bir fikir sunduğu gerçektir.

Toplumun tabii üyesi olan ve toplumdaki değişmelere bizzat tanık olan yazar ve şairler, yazdıkları eserlerdeki olay ve karakterleri de bu toplumun içinden seçerler. Bu da bize gösterir ki toplumun edebiyatı etkilediği gibi edebiyat da toplumu etkiler.

Bir bölümünü okuduğunuz “Çalıkuşu” romanı da toplumu etkilemesi açısından önemlidir. İstanbul’dan Anadolu’ya giden bir öğretmenin anlatıldığı bu roman yayımlandıktan sonra İstanbul’dan birçok kadın, roman kahramanı Feride gibi Anadolu’ya öğretmen olarak gitmiştir. Böylece Kurtuluş Savaşı sonrasındaki toplumun durumuna ayna tutan bu edebî ürün, toplumu etkilemiştir. Bu durum, bizi ilk cümlemize götürür: Edebiyat ve toplum birbirini karşılıklı olarak etkiler.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. a) Okuduğunuz “Çalıkuşu” metninde anlamı verilen kelime ve kelime gruplarının dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

beyhude: Boş çaba.

cılız: zayıf.

mahzen: Kullanılmayan eşyaların kaldırıldığı depo.

Sör Aleksi’nin hiç dilinden düşürmediği bir söz vardı: “Kızlarım, ümitsiz hastalıkların, mukadder felaketlerin son bir ilacı vardır: Tahammül ve tevekkül. Elemlerde bir gizli şefkat var gibidir. Şikâyet etmeyenlere, kendilerini güler yüzle karşılayanlara karşı daha az zalim olurlar.”
b) Metinden alınan yukarıdaki parçada geçen “tahammül” ve “tevekkül” kavramlarını araştırarak bunların önemini açıklayınız. Bu sözcüklerin “sabır” kavramı ile ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: İnsan yaşamı içinde iyi ve kötü olaylarla karşılaşabiliyor. Önemli olan şey insanın yaşam karşısında yaşadığı her türden zorluğu sabır ile bu zor zamanların da gelip geçici olduğu inancıyla karşılamasıdır. Çünkü sabır bizlere en büyük dayanaktır. Tahammül edip sakin kalıp aydınlık yarınları düşlemeliyiz.

2. Okuduğunuz metnin ana düşüncesi ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Ana düşünce olarak Anadolu’da bir kasabada öğretmenliğinin ilk günlerini yaşayan kadın bir hocanın yaşadıkları anlatılmıştır. Yardımcı düşünceler olarak hocanın köy hakkında, okulda kız erkek aynı sınıfı paylaşmaları üzerine ve okuldaki ilk gününe ait olan izlenimlerinin anlatıldığı kısımları sayabiliriz.

3. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yazar hocanım gibi yerel dilin kelimelerinin kullanıldığı görülür. Bunun yanında yazarın insanı tebessüm ettiren bir dilinin olduğu görülür. Aynı zamanda yazıldığı dönemin dil özelliklerini taşıdığı için de metnin içinde bugüne göre ağır denilebilecek kelimelerin de varlığı görülür.

4.

a) Okuduğunuz metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliğiyle ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Metin yazıldığı dönemin gerçekliğini taşır. Örneğin savaşlardan dolayı fakirleşmiş halkın yaşantısı, okuldaki çocukları ayaklarındaki yıpranmış ayakkabılardan, yırtık çoraplardan belli olmaktadır. Bence metin o dönem Anadolu köylerinin yaşadığı sefalet çok açık bir şekilde ortaya koyar.

b) Metinde içeriğin doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklikle ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Doğal gerçekler Anadolu’nun zorlu yaşam koşulları, toplumsal gerçekler halkın hala eski usul eğitimden yana olması bireysel gerçeklikler ise öğretmenin idealist bir yapıda çevresine ışık olma isteği olarak karşımıza çıkar.

5. Okuduğunuz metin ve Reşat Nuri Güntekin hakkında verilen bilgilerden hareketle metin ile yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde Anadolu’yu bilen bir yazarın doğru gözlemleri sonucu kaleme alınan bir anlatı olduğu görülür. Çünkü Reşat Nuri eğitim dünyamızın çarpıklıklarını düzeltmek insanlara örnek metin teşkil etmek için yazmıştır bu romanını.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!