Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 164

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 164

7. a) Okuduğunuz metinde anlatıcının özelliklerini ve hangi bakış açısının kullanıldığını belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde anlatıcı yazarın kendisidir. Yazar toplumda gördüğü çatışmaları etkili bir dille ve önemli bir konuyla işleyebilmektedir. Kahramanlarının en derin ruhsal analizleri yapıldığı ve onların ruh halleri ile ilgili bilgiler verildiği için Tanrısal bakış açısı kullanılmıştır diyebiliriz.

b) Kullanılan bakış açısı anlatımı nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kullanılan İlahi bakış açısı okurların metinle ve kahramanlarla ilgili bütün bilgileri edinerek metni daha iyi anlamalarını sağlamıştır.

8. Metindeki anlatım biçimleri ve tekniklerini, bunların işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde öyküleme ve betimleme gibi anlatım biçimlerinden karşılaştırma ve sayısal verilerden yararlanma gibi de düşünceyi geliştirme yollarından faydalanılmıştır.

9. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yazar çok olmasa da bir kaç yerde yabancı kelimelere yer verilmiştir. Sade ve halkın hoşuna gidecek mizahi unsurların da yer yer kullanıldığı bir dil kullanılmıştır.

10. Metinde millî, manevi değerler ile sosyal öğeleri belirleyerek metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliğiyle ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Metinde Türklere ait Doğu dediğimiz kültür dairesine ait yaşam gelenekleri, misafirperverlik, yeme içme alışkanlığı gibi manevi değerler ile fikirsel olarak Batı-Doğu felsefesi gibi evrensel değerlerden bahsedilmektedir.

11. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap:

Açık ileti: Rabia’nın hayatı üzerinden eski İstanbul yaşamı ve gelenekleri anlatılmaktadır.

Örtük İleti: Doğu ile Batı kültür dairelerinin farklılığı ve çatışması

12. Halide Edip Adıvar, millî edebiyat anlayışıyla yazan yazarlarımızdandır. Bu anlayışta yazan diğer yazarlarımızı ve onların bazı eserlerini defterinize yazınız.

  • Cevap: Ömer Seyfettin: Harap Mabetler, Kaşağı,  Ziya Gökalp: Türkçülüğün Esasları   Mehmet Emin Yurdakul: Türk Sazı
    Ali Canip Yöntem, Mehmet Fuat Köprülü, Yakup Kadri Karaosmanoğlu: Sodom Ve Gomore, Yaban,  Halide Edip Adıvar: Sinekli Bakkal, Ateşten Gömlek, Reşat Nuri Güntekin: Yeşil Gece, Çalıkuşu

13. Okuduğunuz metin ve Halide Edip Adıvar hakkında verilen bilgilerden hareketle metin ile yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Halide Edip, Kurtuluş Savaşı yıllarında yurt sevgisini, kurtuluş ülküsünü destanlaştırdı. Sonra, belli tarihsel dönemlerin toplumsal özelliklerini ele alarak gelenek ve göreneklerin yön verdiği yaşama düzenini konu edinen eserler verdi.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 164 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!