Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 176

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 176

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

dernek : Toplantı, düğün.
kerte : 1. İşaret için yapılmış çentik veya iz, kerti. 2. Derece, radde.
şeyh : Tarikat kurucusu, bir tarikatta en yüksek dereceye ulaşmış olan kimse.
uç: Türk devletlerinde genellikle sınır boylarındaki eyalet ve sancak.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

1950 Sonrası Türk Romanı: 1950 sonrasında Türk romanında değişmeler olmuştur. Şiirde olduğu gibi romanda da toplumsal gerçekçi anlayış gelişerek, yaygınlaşarak devam etmektedir. Bunda çoğulcu demokrasi, 2. Dünya Savaşı, sanayileşme gibi olay ve durumların etkisi vardır. Bu dönemde sanatçılar toplumsal sorunlara maddeci bir bakış açısıyla yaklaşmış, köylülerin de sıkıntılarına eğilmişlerdir. Hatta toplumcu gerçekçiler; halkı, köylüleri benimsedikleri ideolojilere yönlendirmek istemişlerdir. Realizm akımının etkisiyle gözlemlerini tasvirlerle aktarmışlardır. Romanını okuduğunuz Kemal Tahir’le birlikte Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Bilbaşar, Fakir Baykurt, Samim Kocagöz, Talip Apaydın gibi yazarlarımız bu anlayışla roman ve hikâyelerini yazmışlardır. Bir taraftan da Batı romanını etkileyen gerçeküstücülük (sürrealizm), varoluşçuluk (egzistansiyalizm) gibi akımlar bizim romanlarımızı da etkilemiş; Yusuf Atılgan, Bilge Karasu, Nezihe Meriç, Vüs’at O. Bener gibi yazarlarımız eserlerini bu çizgide kaleme almışlardır.

Toplumcu gerçekçilerin maddeci görüşlerinin yanında millî değerlerimizi, İslami görüşlerini, geleneklerimizi, tarihî olayları anlatan Hekimoğlu İsmail, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Emine Işınsu gibi yazarlarımız da önemli eserler vermişlerdir.

Okuduğunuz “Devlet Ana” (1967) romanında Kemal Tahir, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlatmıştır. Romanında kurmaca kişilerin yanı sıra 13. yüzyılda Anadolu’da yaşayan Ertuğrul Gazi, Osman Bey, Şeyh Edebâli, Orhan Bey, Yunus Emre gibi gerçek kişiler de yer almaktadır. Bu nedenle romanın olay örgüsü de hem gerçek hem de kurmaca olaylardan oluşmaktadır. Ayrıca romanda Köroğlu Destanı, Dede Korkut Hikâyeleri, Yunus Emre Divanı gibi eserlerin etkisi de vardır. Kemal Tahir, Tanzimat’tan süregelen Batı’ya yönelmeyi Doğu’ya çevirmiştir. Onun bu çizgisini Mustafa Necati Sepetçioğlu, Tarık Buğra, Sevinç Çokum gibi yazarlarımız devam ettirmiştir. Ahmet Kabaklı’nın Türk Edebiyatı adlı kitabında Kemal Tahir’in bu romanıyla ilgili yer verdiği önemli tespitleri şunlardır:

“Bazı eksiklikleri olursa olsun! Şüphesiz millî bir ilhamla ve yazarın olgunluk çağında yazılmış önemli bir eserdir Devlet Ana. Hatta Kemal Tahir’in Devlet Ana’sı ile millî roman ve edebiyata gidilecek yolu işaretlemiş olduğu söylenebilir. Dilde, tarihte kısır devrimcilik ve budayıcılık illetinden sıyrılarak hazineler yatan tarihimize ve onu anlamlandıran eserlerimize sahip çıkmadıkça, onları gençliğe sevdirmenin yollarını bulmadıkça, halkın değerlerine ve bugüne kadar yaşattığı sözlü, yazılı verimlere saygı ile eğilmedikçe, bize kendimizi bile hor gösteren Batı’nın kültür emperyalizmine yardakçı olmaktan başka hiçbir sonuç alamayız. Tarihî-millî kaynaklara dayalı olacak sanat deneyişi, gençliğimiz ve geleceğimiz üzerinde onarıcı etkiler sağlayacaktır.”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!