Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 217

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 217

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

1950-1980 yılları arasında roman ve öykü yazarlarımızda olduğu gibi tiyatro yazarlarının da sayısında artış olmuş, içerik çeşitlenmiştir. Toplum sorunları yine ön planda olmakla birlikte; bireysel ve evrensel sorunlar da ele alınmıştır. Eğitim ve sorunları, kuşaklar arası çatışma, ağa-köylü, imam-muhtar-öğretmen ilişkileri işlenmiştir. Bu dönemde Haldun Taner, Orhan Asena, Turgut Özakman, Refik Erduran, Recep Bilginer, Göngör Dilmen, Turan Oflazoğlu, Sabahattin Kudret Aksal gibi yazarlarımızın önemli tiyatro eserleri vardır.

Komedi türünde yazılmış olan “Kahvede Şenlik Var” adlı oyun, iki perdeden oluşur. Okuduğunuz bölüm birinci perdeden alınmıştır. Oyunun konusu evliliktir. Sabahattin Kudret Aksal’ın ününün artmasını sağlayan “Kahvede Şenlik Var” oyunu pek çok kez sahnelenmiştir. Yazar, oyununda evlenmek isteyen ve birbirini hiç tanımayan iki insanın birbirini tanımaya çalışmasını anlatmaktadır. Yazar, evlenecek kişilerin eş seçme sırasındaki endişeleri üzerinde durmaktadır. Bir yandan da evlilik kurumunun bireyler üzerindeki baskısını, ailede sevgi ve saygının kalmadığını, gençlerin geleneksel evliliği artık tercih etmediğini yer yer mizahi bir üslupla dile getirerek evliliği çıkar ilişkisi olarak gören insanlara da ders vermeyi amaçlamıştır. Böylece ailelerin nasıl kurulması gerektiğini, nelere dikkat edileceğini şiirsel bir ifade ve komedi ile vermeye çalışmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Kahvede Şenlik Var” metninde, anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

Kestirmek: Tahmin etmek

Anımsamak: Hatırlamak

Hısım: Evlilik yoluyla birbirine bağlı olan kimseler

2. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde tema evlilik, konu birbirleriyle evlilik maksatlı tanışacak bir kadın ile erkeğin tanışma sürecidir.

3. Metindeki temel çatışmayı ve bu çatışma etrafında yer alan diğer çatışmaları belirleyiniz.

  • Cevap: Metindeki temel çatışma etraftaki evlenen insanlara bakarak artık evlenmeyi istemek ile bir evliliğin getirebileceği belirsizlikler arasındaki çatışmadır.

4. Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap:

• Erkeğin yazlık kahveye gelip garsona beklediği kadının gelip gelmediğini sorması.

• Erkekle garson arasında bir sohbetin geçmesi.

• Kadının da oraya gelmesi.

• Kadınla garsonun sohbet etmesi.

• Erkek ile kadın, garson aracılığıyla birbirlerini tanımaya çalışmaları. Daha sonra erkek ile kadın bir araya gelip konuşmaları, tartışıp ve evlenmeye karar vermeleri.

5. Metindeki kahramanların özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Erkek: Heyecanlı, önce garsonu bozacak gibi yapıp kibirli gibi gözüken ama daha sonra öyle olmadığı ortaya çıkan, görgülü birisi.

Kadın: Heyecanlı, kararsız.

Garson: Zeki, hazırcevap.

6. Metindeki zaman ve mekânın özellik ve işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Zaman bir yaz günü saat 10.00 civarıdır. Mekân bir yazlık kahvedir.

7. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Yazar metinde anlaşılır, yer yer espriye dayanan, okuru sıkmayan ve metnin içine alan bir dil kullanmıştır.

8. Okuduğunuz metin ve Sabahattin Kudret Aksal hakkında verilen bilgilerden hareketle metin ile yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar bu eserinde toplumsal bir konu olan evliliği ele almıştır. Evliliğin insan hayatında bir dönüm noktası olduğu, çok hızlı bir kararın hayatı olumsuz etkileyebileceği mesajları verilmektedir. Yazar, toplumsal konu ve sorunlara duyarsız kalmamış, eserlerinde işlemiştir.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 217 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!