Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 23

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 23

A. Aşağıda verilen metni okuyunuz. Metnin altında verilen soruları cevaplayınız.

EDEBİYATTA DEĞİŞME VE EDEBİYAT AKIMI OLGUSU

(-)

Her edebiyat akımı, belli bir dünya görüşü, güzellik, sanat ve edebiyat anlayışı çerçevesinde hayat bulur. Dolayısıyla yine her edebiyat akımı, buna paralel olarak şekillenen kurallar, değerler veya kabuller manzumesine (manifesto, bildiri, beyannâme) sahiptir. Mesela Victor Hugo’nun (Viktır Hügo) “Croımvell (Kıromvel) Ön Sözü” romantizmin; Emile Zola’nın (Emil Zola) “Deneysel Roman” adlı eseri natüralizmin; Jean Moreas’ın (Jan Morias) Figaro’da yayımlanan “Sembolizmin Bildirgesi” sembolizmin manifestosudur. Bizim edebiyatımızda ise Fecr-i Âtî mensuplarının Servet-i Fünûn mecmuasında yayımlanan “Beyannâme”teri ile Garipçilerin “Garip Ön Sözü”, buna örnek gösterilebilir.

Edebî akımların sahip oldukları dünya görüşleri, güzellik, sanat ve edebiyat anlayışlarını içeren kurallar manzumesi, başlangıçta çoğu zaman yazılı değildir. Söz konusu kurallar manzumesi, kimi zaman belli bir olgunlaşmadan sonra yazılı hâle getirilir, kimi zaman da buna hiç ihtiyaç duyulmaz. Bu arada az da olsa önce prensipleri belirlenmiş, daha sonra da bu prensipleri uygulamaya konulmuş akımlar da vardır. Sanatkârlar, ya prensip ve ilkeleri belirlenmiş ve bu doğrultuda eserler vermiş / vermekte olan mevcut edebî akım oluştururlar ya da herhangi bir akıma katılmadıkları gibi, yeni bir akım oluşturma iddiasında bulunmadan da eserlerini verebilirler.

Hangi biçimde olursa olsun, sanatkârın şu veya bu edebî akıma bağlılığı yüzde yüz bir kesinlik arz etmez. Söz konusu bağlılığı, genel ilkeler çerçevesinde ve onun şahsiliğini inkâr etmeyecek seviyede düşünmek gerekir. Zira sanatkâr, ilgi, yakınlık veya bağlılık duyduğu akımın prensiplerinden birçoğuna uyduğu hâlde bazılarına veya yazılarına uyduğu hâlde birçoğuna uymayabilir. Üstelik sanatkârın uyduğu prensipleri, bir başka sanatkâra göre daha farklı bir biçimde yorumlaması ve uygulaması da her zaman mümkündür. Aynı durum, millî edebiyatlar için de geçerlidir. Yani Fransız romantizmi ile İngiliz romantizmi veya Rus realizmi ile Alman realizmi, birtakım farklılıklar taşıyabilir. Unutulmamalıdır ki, sanat bir mizaç meselesidir ve her edebî eser ferdî ve orijinaldir. Ayrıca bir dil sanatı olan edebiyat, malzemesi itibarıyla millî bir sanattır.

1. Okuduğunuz metinden hareketle romantizm, natüralizm ve sembolizm akımlarının manifestosu sayılan eserler hangileridir? Bu eserleri ve yazarları noktalı alanlara yazınız.

  • Cevap:

Romantizm: Cromvell (Kıromvel) Önsözü,  Sefiller, Faust,

Natüralizm:  Deneysel Roman,  Germinal, Nana, Gazap Üzümleri, Fareler ve İnsanlar

Sembolizm: Kötülük Çiçekleri , Sembolizmin Bildirgesi,

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!