Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 270

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 270 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 270

…bunun için de mücadele verdik; yani kendi dilimizi, kendi kimliğimizi korumak için mücadele ettik. Bu mücadeleden maksat karşılıklı savaş değil, fikirlerimizle, yazılarımızla haklılığımızı ispat etmektir; fikir hayatımızı geliştirmektir.
Dünya halkları etnik ve lengüistik açıdan ayrı özelliklere sahiptir.

PARLATIR: Cengiz Bey, siz Türk lehçelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Türk diline nasıl bakıyorsunuz?

AYTMATOV: Bu konuya iki açıdan bakmak lâzım. Önce bütün olarak, yani Kırgızca, Özbekçe, Türkmence, Kazakça, Azerice vb. hepsi Türk dilidir. Etnik derecede ise kendi dil yapısını sürdürenler olmuş. Bu açıdan onlara ayrı bir dil gibi bakmak lâzım. Ben bu sorunu çok düşünürüm. Türk dillerinin hepsinin üstünde bir ortak edebî dil yaratmak lâzım. Örneğin Araplara bakalım. Edebî dil olarak Arapça değişik milletlerce ortak bir özelliğe sahip; ancak Suudî Arapçası, Mısır Arapçası, Libya Arapçası vb. kendi lehçesini kullanıyor.

  • Cevap:

Yazım yanlışları:

“lenguistik” kelimesi “lengüistik” şeklinde yazılmalıdır.

“Lâzım” kelimesindeki düzeltme işareti yanlıştır, gereksizdir.

“Azerî” kelimesindeki düzeltme işareti yanlıştır, gereksizdir.

“Suudî” kelimesindeki düzeltme işareti yanlıştır, gereksizdir.

Noktalama yanlışları:

Şöyle ki bazı halklar topraklarından sürülmüş; yerini yurdunu kaybetmiş olabilir. (Noktalı virgülün olduğu yere virgül gelmeli)

Ancak biz bunun için de mücadele verdik; yani kendi dilimizi, kendi kimliğimizi korumak için mücadele ettik. (“Yani” kelimesi bağlaç olduğu için öncesinde herhangi bir noktalama işaretine gerek yoktur.)

Bu mücadeleden maksat karşılıklı savaş değil, fikirlerimizle, yazılarımızla haklılığımızı ispat etmektir; fikir hayatımızı geliştirmektir. (“Değil” kelimesinden sonra virgül değil noktalı virgül gelmelidir.)

Önce bütün olarak, yani Kırgızca, Özbekçe, Türkmence, Kazakça, Azerîce vb. hepsi Türk dilidir. (“Yani” kelimesi bağlaç olduğu için öncesinde herhangi bir noktalama işaretine gerek yoktur.)

Edebî dil olarak Arapça değişik milletlerce ortak bir özelliğe sahip; ancak Suudî Arapçası, Mısır Arapçası, Libya Arapçası vb. kendi lehçesini kullanıyor. (“Ancak” kelimesi bağlaç olduğu için öncesinde herhangi bir noktalama işaretine gerek yoktur.)

ETKİNLİK

Okuduğunuz metin ve edindiğiniz bilgilerden hareketle bir mülakat hazırlayınız. Düzenlemelerinizi yaptıktan sonra hazırladığınız mülakatı defterinize yazınız.

  • Cevap:

“OKUL MÜDÜRÜMÜZ İSMAİL DAL İLE MÜLAKAT”

Yavuz Keskin: Kaç yıldır idarecilik yapıyorsunuz?

İsmail Dal: Sekiz yıldır idarecilik yapıyorum. Beş yıl müdür yardımcılığı yaptıktan sonra müdürlük sınavını kazanarak okulumuza müdür olarak atandım.

 

Yavuz Keskin: Okulumuzun başarısını nasıl görüyorsunuz?

İsmail Dal: Okulumuz çevre okullara göre gerek LGS sınavında gerek ilçe genelinde yapılan yarışmalarda iyi durumdadır ancak henüz istenilen seviyede değiliz.

 

Yavuz Keskin: İstenilen seviye derken neyi kastettiniz?

İsmail Dal: Okulumuzun ilçe hatta il genelinde LGS ile öğrenci alan okulları kazandırma oranında birinciliği hedefliyoruz.

 

Yavuz Keskin: Bu hedefe ulaşmak için neler yapıyorsunuz veya yapmayı düşünüyorsunuz?

İsmail Dal: Hafta sonlarında LGS kurslarımız var. Bu kurslarda her bir öğrencimizi kursta görevli öğretmenlerimize zimmetliyoruz. Bu öğrencilerin her türlü takibini bu öğretmenlerimiz yapıyor. Evdeki çalışmaları, deneme sonuçları, günlük ders çalışma programları ve hedefleri… Yedikleri yemeğe kadar takip ediyoruz öğrencilerimizi.

 

Yavuz Keskin: Bu çalışmalarınızın olumlu sonuçları oldu mu?

İsmail Dal: Tabii oldu. İki sene önce LGS sınavına giren 64 öğrencimizden 33 tanesi sınavla alan liselere yerleşmişti. Geçen sene ise 67 öğrencimizin 52 tanesi sınavla alan bir liseye yerleşti. Bunlardan 12 tanesi de fen lisesini kazandı. Bu sene bu oranı %90’a çıkarmayı hedefliyoruz.

 

Yavuz Keskin: Zaman ayırıp sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

İsmail Dal: ben size teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

ETKİNLİK

Yazma çalışması sırasında hazırladığınız mülakatı, sınıf ortamında belirlediğiniz bir arkadaşınız ile gerçekleştiriniz. Dinleyici olarak aşağıdaki çalışmaları gerçekleştiriniz.

• Dinleme amacınızı belirleyiniz.
• Konuşmanın konu ve ana düşüncesini tespit ediniz.
• Konuşmada konu akışını takip ediniz.
• Konuşmadaki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.
• Dinlediklerinizi özetleyiniz.
• Dinlediklerinizi ön bilgilerinizle karşılaştırınız.
• Konuşmanın tutarlılığını sorgulayınız.
• Konuşmada öne sürülen düşüncelerin dayanaklarının geçerliliğini sorgulayınız.

  • Cevap:

Dinleme Amacı: Okulun akademik başarı durumu ve gelişim hedeflerini anlamak.

Konu ve Ana Düşünce: Okul müdürü İsmail Dal, okulun eğitim başarısını ve LGS’deki yerleştirme hedeflerini artırma planlarını anlatıyor.

Konu Akışı:

  1. Müdürün tecrübesi.
  2. Okulun başarı durumu.
  3. LGS başarısını artırma çabaları.
  4. Uygulanan yöntemlerin sonuçları.

Açık ve Örtük İletiler:

  • Açık iletiler: Okulun başarısını ve geliştirme yöntemlerini.
  • Örtük iletiler: Okulun toplumdaki imajı ve eğitimdeki prestijini yükseltme çabası.

Özet: İsmail Dal, okulun LGS başarı oranını artırmak için öğrencilerin akademik takibini sıkılaştırdığını ve bunun olumlu sonuçlar verdiğini belirtiyor.

Tutarlılık ve Dayanaklar: Müdürün planları tutarlı ve verilen sonuçlar hedeflere ulaşma yolunda ilerleme kaydedildiğini gösteriyor.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 270 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!