Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 37

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 37

— Bilmem, sen bilirsin! Hem zonkluyor hem ateş gibi yanıyor. Yorgan bile ağır geliyor. Ne zor şeymiş…
— Geçer, bir şeyciğin kalmaz, inşallah!
Yorgan açılır, ayağın yanına bir yastık konur, gene yorgan örtülür. Biraz sonra bacanağı gelir. Tevfik Efendi yeniden başlar:
— Innh… dedim ya! Olacak olduynan oluyor! Yer düz, güzel yaya kaldırım, bizim Vezne arabası durdu, ben de indim… Innh, atlar ürkmedi, kimse bana dokunmadı, düşmedim, ayağımı yere kor komaz, vay efendim sen misin koyan…
Yatak yumuşak, oda ılık, yaşayış tatlı, herkes sevimli, yalnız ne kadar yazık ki çok sürmüyor! On gün sonra gelen giden seyrekleşti. Karısı da tavuk suyuna çorbayı pişirmez oldu:
— Sen pek gayretsiz oldun. İnan olsun ben senden daha hastayım. Yatsam, yatacağım. Bak bugün gene başım çatlıyor, ayakta zorla geziyorum, demeğe başladı.
Tevfik Efendi’nin bileğinde şişlik kalmamışsa da daha ağrısı varmış. Bir sargı, üstüne bir çorap daha üstüne de bir terlik, eline de bir baston aldı, sokağa çıktı. Haber alamamış, alıp da gelememiş olanlar rast geldikçe soruyor, o da nazlarını yapıyor, anlatıyor, kırıtıyor, dinleyenler de:
— Vah, vah, geçmiş olsun, büyük kaza geçirmişsin, diyorlardı.
Tevfik Efendi, eşe tanışa biraz da böylece nazlandıktan sonra bir gün kalemine gidip, işine başladı.
Bütün arkadaşları,
— Acele ettin, dediler. Birkaç gün daha çıkmamalıydın.
Dedi ki:
— Doğru söylüyorsunuz, bizim evden de çıkma, dediler, dediler ama, doğrusu dayanamadım. Yatak güç… Çıktım işte!

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

mayıs : Taze sığır gübresi,
ufunet : 1. Pis koku 2. İrin, cerahat,
yapağı : İlkbaharda kırkılan koyun tüyü.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz “Hasta” adlı hikâye, 1940 öncesinde hikâye yazan “Cumhuriyet Dönemi yazarı Memduh Şevket Esendal’a aittir. Yazar, edebiyatımızda yeni bir hikâye tarzı olan durum hikâyesinin başarılı örneklerini vermiştir. Okuyucuda merak duygusu uyandırmamış, günlük yaşamda her an karşılaşabileceğimiz bir konuyu, konuşma dilinin doğallığı içinde işlemiştir. Hikâyeyi sonuca ulaştırmadan bitirmiştir. Yazar, arabadan inerken ayağını inciten ve bunun sonucunda karşılaştığı ilgiden hoşnut olan Tevfik Efendi’nin durumu ile ilgili gelişmeleri gerçekçi bir tutumla anlatmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 37 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!