Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 47

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 47

Bütün bunlar bir yana, ev nedir? ben bunu bile bilmiyordum: Mutfağı bilmiyordum, misafir odasını bilmiyordum, odunluğu, tuzu-tuzu bile-bilmiyordum. Bende bir çocuk taraf olduğunu söylerdi; ama ben çocuk nedir, çocukluk nedir, bilmiyordum.

O olmasaydı-ben-nasıl olur da özlemin, düşünmenin, fark etmenin, görmekten bile, elde etmekten bile tatlı olduğunu, dolgun ve sağlam olduğunu öğrenebilirdim hem de beş duygu çapında?

Sarışın bana çok şey öğretti; beni hayatla buluşturdu. O gelinceye kadar ben hiçbir şey bilmiyormuşum. Ondan önce, meğer ben, topu topu üç, beş yüz kelime ile yaşarmışım. O bana renk renk kelimeler öğretti. Hayatı, Allah’ı ve kaderi, alınyazısını öğretti diyorum size!

Lâkin gene de benim bilemediğim bir şeyler var: Ben, meselâ, ve hâlâ nasıl tanışılır, nasıl kaynaşılır, nasıl hoşlanılır, bilmiyorum. Aşk, nasıl olur da-bir patlama gibi-iki hayata birden ve hiç düşünülmezken, aynı kuvvetle, aynı tarzda hükmeder, bilmiyorum. Ve, dizlerinin dibinde ağlayan, ölümü senden, yalvara yalvara, isteyen… nasıl olur da, bir gün, bırakır, gider… bilmiyorum.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

podösüet : 1. Süet. 2. Süetten yapılan.
rugan : Ayakkabı, çanta vb. yapımında kullanılan parlak deri, vidala : Çanta ve ayakkabı yapılan tabaklanmış dana derisi.

Bireyin İç Dünyasını Yansıtan Hikâyeler: Bireyin gerçekliğini farklı bakış açılarıyla anlatmak, modern hayatın birey üzerindeki etkilerini aktarmak amacıyla yazılan bu tür hikâyelerde psikoloji biliminden yararlanılır. Bireyin iç çatışmaları, ruhsal durumu ve psikolojik çözümlemeleri üzerinde durulur. Bu nedenle iç monolog, bilinç akışı gibi anlatım tekniklerinden sıkça yararlanılır. Sanatsal hatta şiirsel bir anlatım ağır basar. Bireyin toplumdan uzaklaşması ve toplumla hesaplaşması, yalnızlığı, bireysel sorgulamaları, bunalımı gibi temalar ağırlıklı olarak kullanılır. Olay, mekân ve zaman bireyin üzerindeki etkisiyle birlikte verilir. Tarık Buğra, Mustafa Kutlu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Selim İleri gibi yazarlarımız bu anlayışla hikâyeler yazmışlardır.
Daha çok durum hikâyesi yazan Tarık Buğra’nın bu hikâyesi de bir durum hikâyesi örneğidir. Yazar hikâyesinde gözlemlerinden çok gözlemlerinin üzerinde bıraktığı izlenimlere yer vermiştir. Bireyin iç dünyasında yaşadığı çatışmaların, dış dünya iie oian çatışmalarından daha önemii olduğunu düşündüğü için hikâyesinde bireyin iç çatışmalarını daha yoğun işlemiştir. Bu nedenle okuduğunuz hikâyede iç konuşmalar ve iç çözümlemeler ağır basar. Yazar, bu hikâyede aşkı arayan bir bireyin yaşadığı çaresizliği, uğradığı hayal kırıklığını dile getirir. Tarık Buğra’nın hikâyelerinde göze çarpan toplumun sosyolojik yapısı değil bireyin psikolojik durumudur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!