Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 65

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 65

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

âlem-i pür-mihnet Eziyet dolu dünya.
azim Niyet, karar.
dest-i a’dâ Düşman eli.
ehl-i vatan Vatan sahibi.
hâil Engel.
hevâ Heves, istek, arzu.
hükm-i âtî Geleceğin hükmü.
sıdk Doğruluk, kalp temizliği.
şehinşâh En büyük padişah, padişahlar padişahı, şahlar şahı.
terceme-i âh Ah sesinin tercümesi.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı Birinci Dönem Şiiri: 19. yüzyılın ikinci yarısında bazı şairlerimiz, eski edebiyatı bırakarak sosyal hayatla ilgili yenilikçi bir edebiyat oluşturdular. Tanzimat Edebiyatı’nın birinci dönemini oluşturan bu şairlerimiz, Batı düşüncesinden aldıkları hukuk, hürriyet, demokrasi gibi kavramları yazdıkları şiirlerde kullandılar.

Dönem sanatçılarından Şinasi, şiirdeki değişimin temelini atmıştır. Şinasi’nin Fransızcadan yaptığı tercüme şiirlerde yeni nazım şekilleri ve yeni bir üslup dikkatleri çekmiştir. Bu tercümeler ve sanatçının kendi yazdığı şiirler, şekil ve özellikle de içerik yönünden divan şiirinden farklı olmuştur. Şinasi’nin “halka yönelme düşüncesi” edebiyatımıza düşünce ağırlıklı şiirlerin girmesini sağlamıştır. “Hak, hukuk, adalet, devlet, hürriyet, medeniyet” gibi kavramların yer aldığı bu dönem şiirlerinde hâkim olan unsur “akıl”dır. Sosyal değerlerin, siyasi düşüncelerin yanı sıra özellikle Ziya Paşa’da felsefi düşünce de görülmektedir. Bu düşünce ikinci dönem sanatçılarından Abdülhak Hamit Tarhan’ın metafizik düşüncelerine zemin hazırlamıştır. Bu dönem şiirlerindeki bir başka yenilik de şiirlerin konularına göre adlandırılmasıdır: Namık Kemal’in Hürriyet Kasidesi’nde olduğu gibi. Dönem sanatçıları Batı şiirinin etkisiyle şiirlerinde klasisizm ve romantizm akımlarının etkisinde kalmış, bu yeniliklere rağmen sanatlı anlatımdan kurtulamamış, hece ölçüsünü deneseler de genellikle aruz ölçüsünü kullanmışlardır. Nesir dilinde olduğu gibi dili, konuşma dili ve üslubuna yaklaştırma çalışmalarını şiirde de denemişlerdir. Ancak divan şiiri geleneği, eskisi kadar olmasa da varlığını sürdürdüğü için bu konuda başarılı olamamışlardır.

Sonuç olarak Tanzimat birinci dönem sanatçıları, biçim yönünden divan şiiri geleneğine bağlı kalmışlardır. “Toplum için sanat” anlayışını savunan sanatçılar “vatan, millet, hürriyet, adalet” gibi konuları ele alarak içerikte yeniliğe gitmiş, dilde sadeleşmeyi amaçlamış ancak bu konuda başarılı olamamışlardır. Divan şiirindeki parça güzelliği, Tanzimat şiirinde yerini bütün güzelliği ve konu birliğine bırakmıştır. Hece denense de aruz ölçüsüne devam edilmiştir. İlk kez Batı şiirinin de etkisiyle klasisizm ve romantizm gibi edebî akımlardan yararlanılmış; gazel, kaside, terkibibent, murabba, rubai gibi nazım şekilleri kuiianıimaya devam edilmiştir.

İncelediğiniz “Murabba” şiirinde bu durumu kolaylıkla görmekteyiz. Namık Kemal divan şiiri nazım şekli olan murabbayı kullanmış ancak divan şiirinde ele alınmayan kavramlar olan “vatan ve hürriyet” kavramlarını işlemiştir. Namık Kemal, şiirinde dinî ve millî sorunlara sahip çıkmak hatta bu uğurda ölümü göze almak gerektiğini vurgulamıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!