Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 70

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 70

sadme-i inkılâb: Hayattaki değişiklik darbesi.
semenber: Göğsü yasemin gibi beyaz olan, yasemin göğüslü (sevgili).
şek: Şüphe, zan, tereddüt.
tâbemahşer: Mahşere kadar.
târmâr: Karmakarışık, dağınık, perişan.
zevâl: Yerinden ayrılıp gitme.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı İkinci Dönem Şiiri: Tanzimat birinci dönem sanatçıları; şiiri, topluma ulaşmada bir araç olarak görüp eserlerini bu amaçla yazmışlardır. İkinci dönem sanatçıları ise farklı bir bakış açısıyla edebiyatın güzel sanatların bir dalı olduğunu düşünmüş, bu düşünce ile “toplum için sanat” anlayışını bir kenara bırakarak “sanat irin sanat” anlavısma vönplmidprrlir iUînri rinnom nöm cür. tccluma hizmet eden bir araç olmamalı, estetik bir amaç taşımalıdır.

Servetifünun Dönemi Edebiyatının zemininin hazırlandığı bu dönemde güzel olan her şeyin şiirin konusu olabileceği savunulmuştun Böylece sosyal değerler ve siyasi düşünceler bir kenara bırakılarak bireysel duygu ve düşünceler ele alınmış; “aşk, doğa, ölüm” gibi temalar işlenmiştir. Ancak bu temalar divan şiirindeki şekliyle işlenmemiştir. Örneğin divan şiirindeki ideal kadın, Tanzimat ikinci dönem şiirinde yerini günlük hayatın içindeki kadına bırakmıştır.

Tanzimat ikinci dönem şairleri, şiirin özel bir dile sahip olması gerektiğini savunarak dili daha da ağırlaştırmalardır. Yeni duyuş ve mecazlara yer vermiş, aruz ölçüsünü kullanmaya devam etmişlerdir. Divan şiirinin etkisinden tamamen kurtulmamış olsalar da yeni nazım şekilleriyle şiir yazmışlardır. Muallim Naci, Batı tarzı şiirler yazsa da eski şiiri savunmaya ve eski şiirin etkisiyle yazmaya devam etmiştir. Recaizade Mahmut Ekrem’in savunduğu “kulak için uyak” anlayışı, ikinci dönem sanatçılarının genel tercihi oimuş; bu dönem şairleri, uyaksız şiirler denemişlerdir. Batı’daki “bireyci” anlayışı edebiyatımıza getirmişlerdir. Birinci dönem şairlerinde olduğu gibi ikinci dönem şairlerinde de romantizm akımının etkisi açık bir şekilde görülmüştür.

Tanzimat’ın ikinci döneminde görülen bu yenilikleri başarılı bir şekilde uygulayan Abdülhak Hamit Tarhan’ın şiirlerinde bireysel ve duygusal konular, metafizik ve felsefi düşünceler ağır basmıştır.

Abdülhak Hamit Tarhan, okuduğunuz “Makber” şiirini eşi Fatma Hanım’ın ölümü üzerine yazmıştır. Kendine özgü bir nazım şekliyle yazılmış olan bu şiirde Tanzimat ikinci dönem şiirinde içerikle birlikte şeklin de değiştiğini görebilmekteyiz. Şairin “ölüm” temasını din ve felsefeye özgü birtakım düşüncelerle anlatması, bireyin içine düştüğü bunalıma yer vermesi ve uyak düzeninde değişiklik yapması; bu şiirin, edebiyatımızdaki yenilikleri yansıtması açısından önemlidir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Makber” şiirinde anlamı verilen kelime ve kelime gruplarının dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

makber: ölünün gömüldüğü, gömülü bulunduğu yer.

dilruba: Dilruba, gönül alan, gönül kapan anlamına gelmektedir.

bineva: Sessiz, müziksiz

2. Şiirin temasını belirleyiniz.

  • Cevap:  “Ölüm”dür.

3. a) Okuduğunuz şiirin, ilk sekiz dizesinin ahenk unsurlarını belirleyerek bunların şiire katkısını açıklayınız.

  • Cevap:a —yâr kaldı
    a —âh ü zâr kaldı
    b —elden
    b —ezelden
    a —hâk-sâr kaldı
    a —târ-mâr kaldı
    c —eyvâh
    a —mezâr kaldı
  • “kaldı” redif; “-âr” zengin uyak (-â’lar iki ses değerindedir)
    “-den” redif; “-el” tam uyak

b) Şiirin ilk sekiz dizesinde kullanılan imge ve edebî sanatları bulunuz. Bunların şiirdeki işlevlerini açıklayınız.

  • Cevap: Şair, bu bentte eşinin ölümünden doğan boşluğu ve üzüntüyü dile getirmektedir. Şiirin ilk sözü “eyvâh” kelimesinde nida sanatı vardır. Abdülhak Hamit, “tezat sanatı” yapmayı sever. Bu sanatta kelime ve kavramlar zıt anlamlılarıyla birlikte kullanılır. Makber’de bunun örneklerine çokça rastlıyoruz. Şair, “Nerde arayım o dil-rübâyı” dizesinde bildiği şeyi bilmezlikten geliyor. Böylece “tecahül-i arif” (bilip de bilmezlikten gelme) sanatı yapıyor.

4. Okuduğunuz şiir ve Abdülhak Hamit Tarhan hakkında verilen bilgilerden hareketle şiir ile şair arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Şair, genç yaşta veremden ölen eşinin ardından yazdığı şiirinde ölüm karşısında duyduğu şaşkınlık, acı, özlem gibi duygularının yanında ölümle ilgili görüş ve düşüncelerini de dile getirmektedir.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!