Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 74

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 74

anzimat şiirinde olduğu gibi Servetifünun şiirinde de Batı edebiyatı, özelikle Fransız edebiyatı örnek alınmıştın Tanzimat’ın ikinci döneminde yapılan yenilikler bu dönemde genişletilmiştin Servetifünun şiirinde bireyci sanat anlayışı hâkimdin Duygusallık artmış, hayal dünyası zenginleştirilmiş, aşk ve doğa konulan ağırlık kazanmıştın Şairler, ele aldıkları bu konulan kendi iç dünyalarıyla birleştirmiştin Böylece bu dönem şiir anlayışında bîr hayal-hakikat çatışması görülmektedir. Sanatlı anlatım iyice artmış, dil ağırlaştırılmıştın Daha önce kullanılmayan tamlamalar, bu dönemde göze çarpmaktadır. Aruz ölçüsü kullanılmaya devam edilmiş hatta Türkçeye ustalıkla uygu lan m ıştın.

Bir şiirde birden fazla aruz kalıbı kullanılarak şiire bu açıdan da bir yenilik getirilmiştin Tanzimat şiirinde olduğu gibi bütün güzelliği esas alınmıştın Nazım (şiir) nesre (düzyazıya) yaklaştırılmış, cümledeki anlam bir dizede bitirilmemiş, sonraki dizelere kaydırılmıştın Servetifünun şiirinde yaygın bir şekilde “serbest müstezat” nazım şeklinin kullanılmasının yanı sıra Batı şiirinden alman “sone, terza-rima” gibi nazım şekilleri de ilk kez kullanılmıştır. “Mensur şiir” örnekleri de edebiyatımızda sik Kez ou aonernoe goruımuştur. bervetiîunun şiirinde müzik ve resim gibi sanatların da etkisi görülmektedir. Tanzimat şiirinde etkisi görülen romantizm akımı ile birlikte ilk kez sembolizm ve parnasizm akımlarının da etkileri görülmeye başlanmıştır. Servetifünun Dönemi Türk Edebiyatının şiir türünde ön plana çıkan sanatçıları Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin’dir. Ski şair de şiirimize birçok yenilik kazandırmıştın Bunlar dışında Hal it Ziya, ilk kez Fransız edebiyatından edebiyatımıza mensur şiir türünü kazandırmıştın Bu türe Mehmet Rauf da güzel örnekler vermiştin Servetifünun Topluluğu, 1901 yılında derginin kapatılmasıyla dağılmıştın 1909’da birtakım genç sanatçı bir araya gelmiş, yeni bir topluluk oluşturmuştun Bu gençlerden biri olan Faik Ali Ozansoy’un teklifiyle topluluğun adı “PecrisrSiT {ö@le€©ğifii Işflğa} olarak kabul edilmiştir. Gençler, aynı isimle dergi çıkarmak isteseler de bunu yapamamışlar ve yazdıklarını yeniden yayın hayatına başlayan Servetifünun dergisinde yayımla m ıslardın Fecriatı Topluluğu. 24 Şubat 1910 tarihinde Türk edebiyatında ilk kez bir bildiri (beyanname) yayımlamış, topluluk sanatçıları bu bildiride sanat ve edebiyat ile ilgili düşüncelerine yer vermişlerdin Bildiride edebiyat ve dilde çalışmalar yaparak Batı ile bağlarını güçlendireceklerini, “sanat için sanat” anlayışını esas tutacaklarını vurgulamışlardın
Fecriatı Topluluğu’nun Servetifünun sanatçılarından daha da öteye gitme, daha da Batılı olma çabalan sonuç vermemiş ve topluluk, Servetifünun anlayışının devamı olmaktan öteye gidememiştin Servetifünuncular gibi bireysel konulan ağır ve süslü bir dille ele alan ve başarılı olamayan topluluk, kısa süre içinde (1912’de) dağılmıştır.

Bildiriyi om^aflayarû saruatpfan Ahmet Haşşim, Tahsin Nahit, Emin Bülent Serdaroğlu, Ali Canip Yöntem, Mehmet Fuat Köprülü, Ya kup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Ha S it Karay, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Celal Safıır Erozam, Faik Ali Ozansoy…

Okuduğunuz “Yağmur” adlı şiirde parnasizm akımının etkisi açıkça görülmektedir. İnsan ve doğanın iç içe anlatıldığı şiirde yağmurun yağışı ses olarak verilmeye çalışılmıştın Şiirde alışılmış ve bilinen bir nazım şekli kullanılmamıştın Pamasiımo Akını, Fransa’da ortaya çıkmıştın Romantizm akımına tepki olarak doğmuştur. 1860 yılında “Çağdaş Parnas” adlı şiir dergisinin etrafında toplanan sanatçılar “Parnasyen” olarak anılmış ve bu sanatçıların oluşturduğu akım da parnasizm olarak adlandırılmıştın Parnasizmde “sanat için sanat” anlayışı benimsendiği için biçim güzelliği her şeyden önce gelir. Akımın etkisinde yazılan şiirde her şey ayrıntılı ve nesnel tasvirlerle verilin ParnasyenSere göre şiirin amacı fayda değil güzellik olmalıdır. Bu nedenle ölçü, uyak, ritim ön plandadır. Âkımın en belirgin izleri, ilk kez Tevfik Fikret şiirlerinde görülün

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!