Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123

2. Metinde sahte edebiyatın yaratıcısı ve ürünleri nelere benzetilmiştir, niçin?

  • Cevap: Muntazam kış bahçelerinde yetişen iri yapraklı, parlak renkli çiçeklere benzer.

3. Metne göre samimi bir edebiyatın ve gerçek bir sanatın temel koşulu nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu itibarla, hayat ile rabıtası olan edebiyat, mutlaka samimi bir edebiyattır denilebilir.

4. Metinde karşılaştırılan edebiyat anlayışlarını tespit ederek dile getirilen düşüncelere katılıp katılmadığınızı nedenleriyle belirtiniz.

  • Cevap: Metinde gerçek(samimi) ve sahte edebiyat karşılaştırılır. Hayatın en büyük esası samimiliktir. Bu itibarla, hayat ile rabıtası olan edebiyat, mutlaka samimi bir edebiyattır denilebilir.  Hayatı en gizli, en karışık köşelerine kadar göstermeyen, ruhumuzun hamlelerini anlatmayan, duygularımızı tıpkı hayatta olduğu gibi saf ve derin bir surette duyurmayan, elemlerimizi, felâketlerimizi, ahlâkî yaralarımızı açık açık aksettirmeyen bir edebiyat, hayat ile rabıtasız ve sahte bir edebiyattır. Düşüncelere katılıyoruz. Edebiyat samimi olmalı ve hayatın gerçekleri ile örtüşmeli.

5. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirsel ve soyut benzetmeler kullanmıştır. Uzun cümleler kullanır. Özellikle çok çok virgüllerle bağlanmış cümleler.

6. Metinde millî ve manevi değerler ile sosyal ve tarihî ögeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Kır çiçekleri kadar basit, dağ havaları kadar vahşi olmakla beraber, doğrudan doğruya Türkeli’nin ruhundan kopan saf, samimi bir edebiyat… Sanatın bütün unsurlarını, lisanını, veznini, mevzularını dâima halktan aldığından dolayı, “ozan”ın basit ezgileri Türkeli’nin nihayetsiz ovalarında, karlı dağların tepelerinde, karanlık ormanların pınarlarında yıllarca yaşadı ve hâlâ da yaşıyor. Bozkırların, dağların vahşi ve yapmacıksız seslerini kaval ve kopuzla inleten edebiyat nasıl doğrudan doğruya milletin hayatından doğmuşsa, bu gazel ve kaside edebiyatı da o kadar halk hayatından uzaktır. Bir defa lisan halkın lisanından bambaşka olduğu gibi, vezin ve mevzu da halk ile hiç temas etmeyecek kadar ayrıdır. (…)

7. Hayat ve Edebiyat adlı metni Dünyada ve Türkiye’de Rüzgâr Enerjisi adlı metinle aşağıdaki tabloda verilen özellikler açısından karşılaştırınız.

  • Cevap

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 123 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!