Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146

4. Metinde geçen “Fıtraten gülünç olanlar tam mânasıyla yapamaz. Mizah gülünç olmak değil, gülünç olanı görmek ve zarifâne anlatmaktır.” sözüyle ne anlatılmak istenmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap : Bazı insanlar vardır ki onlar bu dünyaya zaten gülünç olarak gelmişlerdir. Bu insanlardan gülünç cinayet yapmalarını beklemek doğru değil. Asıl mizahçı gülünç olanı gören çıkaran ve aktarabilen kişidir.

5. Metinde geçen “Mizah süpürge sopası değildir, vurmak, dövmek, kaba kaba güldürmek için kullanılsın … Bu bir fırçadır, dimağımızın yorucu ilim ve hayat yollarında topladığı tozları alır; nazik, ince bir iştir” sözünde mizahıniyle ilgili konuulanmak nedir? Belirtiniz.

  • Cevap : Mizahın oyununu alt birini etme onu rezil etme kaba dokundurmalar yoluyla seviyesiz muhabbetler değil tam tersi nazikçe karşıdakine haddini bildirme noksanlığını dile getirmedir.

6. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özellikleri nelerdir? Tespit kapsamaktadır.

  • Cevap : Metin dönemine göre ağır ve süslü bir dildir. Metin yazarın ağdalı yani yabancı kelimelerin fazla olduğu bir yapıdadır. Kısım Şu kısımları buna örnek verebiliriz. 

Kabalıklara saff-ı niâlde
hangi mübahase veya münakaşada
evi izzet-i nefis fıkdanıdır;

7. Metinde düşünülen düşüncelerden hangilerine katılıp hangilerine katılmadığınızı beğenerek ifade edin.

  • Cevap : Metinde bir mesaj vermek mesajların neredeyse hepsine katılmakla sadece gülünç insanların mizahamayacağı kısmına pek katılmadım.

a. Mizahta Ehliyet adlı metinden başka uygun örneklerde bulunuz.

  • Cevap : Düşünceyi somut kılmak için kullanımtır. Amaç, anlatılanların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır: Horozun bülbüllüğe, kedinin tilkiliğe merak salmasını aklım almıyor. Aralarında benzerlik ya da karşıtlık bulunan yerde veya kavramların bu özelliklerinin ortaya konmasıdır. Anlatılanlar, kavramlar arasındaki farklı ve farklılıklar anlaşılır hâle gelir. Bu bir şuruptur, ağır yemeklerin üzerine nefis râyihasıyla yudum yudum içilir, tadına kanılmaz.

b. Bulduğunuz örneklerde kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz.

  • Cevap : Karşılaştırma, betimleme ve benzetmeden faydalanılmıştır.

c. Bu düşünceyi geliştirme yollarının metindeki işlevini değerlendiriniz.

  • Cevap : Metinde anlam derinliğini ağlar ve metni daha güçlü kılar.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 146 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!