Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 162 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162

1. Yaban adlı metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap

Açık İleti: Bir paşanın oğlu olan Ahmet Celâl, I. Dünya Savaşı’nda sağ kolunu kaybeder; bu nedenle henüz otuz beşine girmeden bütün yaşam sevincinin tükendiğini hisseder. Savaşın bitiminde İstanbul’un düşman işgaline uğramasından sonra emir eri Mehmet Ali’nin davetine uyarak onun Orta Anadolu’da Porsuk Çayı kıyısındaki köyüne yerleşir. Ahmet Celâl, köylülerle kaynaşmak ister ancak köylüler onu kendileriyle hiçbir ortak yanı olmayan bir yaban olarak görür; onunla aralarına hep mesafe koyarlar.

Örtük İleti: Halkına yabancılaşmış biri halkı aydınlatamaz halka yön veremez onu geliştiremez.

2. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Sade halk diliyle yalın bir anlatımla yazılmış bir metindir. Metin samimi diyalogların ve orjinal benzetmelerin de sıklıkla görülebileceği bir metindir.

3. “Talim, terbiye, iyi örnek, bunların hepsi geçici şeylerdir. Ve çevre değiştirmedikçe, insanın değişmesine imkan yoktur’.’ sözüyle ne anlatılmak istenmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsan kendisini değiştirmekle başlar her şeye ama eğer kendisi değişirken çevresi sabit kalırsa yine de huzursuz ve mutsuz olmaya mahkum olacaktır. Bu yüzden insanın kendisiyle beraber bir süre sonra çevresini de geliştirmeye ve değiştirmeye çalışması gerekmektedir.

4. Yaban adlı metinde zaman ve mekânın özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Zaman: Kurtuluş Savaşı sırasında ve sonrasında yaşanılan olaylar anlatılmaktadır.
Mekan: Anadolu ve özellikle Porsuk Çayı yakınlarındaki yerleşimler mekan olarak karşımıza çıkar. Haymana, Mihalıççık ve Sivrihisar…

5. Metindeki millî, manevi değerlerle dönemin sosyal ve tarihî ögelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Sosyal öğe olarak dönemin Anadolu coğrafyasının çoraklığı, ıssızlığından bahsedilmiştir. Tarihi öğe olarak ise köydeki köprüler ve yapılardan söz edilmektedir. Milli değerlere örnek olarak gelenek ve göreneklere yer verildiğini söyleyebiliriz.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 162 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!