Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 93

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 93

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

Türk edebiyatında hemen bütün toplumcu gerçekçi şairlerde Nâzım Hikmet’in etkisini görmek mümkündür. Nâzım Hikmet, Türk şairlerini duygu yönüyle Puşkin ve şekil yönüyle Mayakovski ile tanıştırmıştır. Toplumcu gerçekçi şiir anlayışı Nâzım Hikmet’ten sonra Attilâ İlhan’la yeni bir ivme kazanmıştır.

Edebiyat yaşamına 1941 yılında şiirle başlamış olan Attilâ İlhan, babasının etkisiyle divan edebiyatını öğrenmeye çalışmıştır. Şair; Mehmet Âkif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Faruk Nafiz Çam- lıbel’in şiirlerini okumuş; çocukluğunda dinlediği masallar ve türküler sayesinde Dadaloğlu,

Dertli, Gevheri gibi halk şairlerinin etkisiyle halk şiirini tanımıştır.

Attilâ İlhan, ilk dönem şiirlerinde Nâzım Hikmet’in etkisiyle toplumcu gerçekçi bir anlayışa yönelmiştir. Şair, zamanla bireyselliğin öne çıktığı şiirler de yazmıştır. Onun divan şiirini yeniden ele aldığı şiirleri de oldukça dikkate değerdir. Attilâ İlhan, şiirlerinde en çok aşk ve kendinden kaçış temasını işlemiştir. Attilâ İlhan, Mavi dergisi etrafında gelişen Mavi Hareketi’ni de etkilemiştir. Mavicilere göre bir eserde ulusal sanat yansıtılmalıdır. Sanatçılar bu toplumu duymalı ve düşüncelerinde bu toprağın sesi olmalıdır. Attilâ İlhan’la beraber Mavi dergisi etrafında Ferit Edgü, Orhan Duru, Özdemir Nutku, Ahmet Oktay gibi sanatçılar bir araya gelmişlerdir.

“Duvar” adlı eser birbirini tamamlayan şiirlerden meydana gelmiştir. Şiirde Anadolu’nun yaptığı savaşlar, kahramanlıklar, yüce dağlar, toprak için verilen mücadele, insanların mekânla bütünleşen yaşam tarzları sergilenmiştir. Attilâ İlhan; Karacaoğlan, Dadaloğlu, Dertli gibi halk ozanlarının söyleyiş özelliklerini dönemin konularıyla bütünleştirerek dile getirmiştir. Attilâ İlhan’ın bu dönemdeki şiiri yerelden evrensele doğru yol almıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Şiirin teması nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde tema olarak savaşın korkunçluğu konusunun işlendiğini görmekteyiz.

2. “Duvar”ın nasıl bir sembol olduğunu şiirden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: “Duvar” adlı eser birbirini tamamlayan şiirlerden meydana gelmiştir. Şiirde Anadolu’nun yaptığı savaşlar, kahramanlıklar, yüce dağlar, toprak için verilen mücadele, insanların mekânla bütünleşen yaşam tarzları sergilenmiştir.

3. Şiirde duvarın nelere şahit olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Bu duvar savaşlara, şehitlere, gazilere, vatan uğrunda dövüşen kahramanlara şahit olmuştur. Bu duvar halkın neyi var neyi yoksa topyekün ortaya koymasına, bağımsızlığını, düşmana aman vermemesini her dönem olduğu gibi o günlerde de şahit olarak selamlamaktadır.

4. Şiirde hangi edebî sanatlara yer verilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Benzetme: Ben bir duvarım derken şair kendisini duvara benzetmektedir.

Benzetme: Sen hiç güneş görmemiş bir başka duvar derken seslendiği kişiyi bir başka duvara benzetmektedir.

5. Okuduğunuz şiirin evrensel, insanı anlatan yönleri nelerdir? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde savaşlar, kahramanlıklar, yüce dağlar, toprak için verilen mücadele, insanların mekânla bütünleşen yaşam tarzları sergilenmiştir

6. Şiirde dev ve çocuk arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Çocuğun bir dev gibi düşmanın karşısında durmasını, onun boyunu fersah fersah aşan kahramanlığını anlatmaktadır bu şiir.

7. Şiirde II. Dünya Savaşı nasıl değerlendirilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: “Bu şiir ikinci dünya savaşı içinde kahredilen bütün dünya duvarları için yazılmıştır” denilerek savaşın yıkımının ve neden olduğu felaketlerin büyüklüğü gözler önüne serilmektedir.

8. Aşağıdaki sözcük gruplarını şiirden hareketle açıklayınız.

  • Cevap:

yüzündeki deniz parlaklığı: İnsanın yüzünde dalgaların güzelliğinin olması
sımsıcak gözler: İnsana güven veren, insancıl bakışlar
dev yumruklu çocuk: Bir dev gibi sağlam ve güçlü duran çocuk
şerefli yaralar: insanın onuru için elde ettiği yaralardan bahsedilmektedir.

9. Şiirdeki kelime tekrarlarını tespit ederek bunların ahenge yaptığı katkıyı belirtiniz.

  • Cevap: duvar / dilim dilim / çocuk /  bizim kucağımız terk edilmiş bir yatak gibi kirli soğuk / deniz gibi kelime ve dizeler tekrar edilmektedir. Bu tekrarlar şiire dize içi ve şiir içi kafiye sağlamaktadır.

10. “Duvar” adlı şiirde şairin “kişisel imla tercihine” örnek olabilecek kullanımları bulunuz.

  • Cevap: halbuki / adeta gibi kelimeler şapkalı halleriyle yazılmıştır.

11. Okuduğunuz şiirde dönemin sosyal gerçekliğini yansıtan unsurlara yer verilmiş midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yer verilmiştir. Attilâ İlhan; Karacaoğlan, Dadaloğlu, Dertli gibi halk ozanlarının söyleyiş özelliklerini dönemin konularıyla bütünleştirerek dile getirmiştir. Attilâ İlhan’ın bu dönemdeki şiiri yerelden evrensele doğru yol almıştır.

12. Şiirde açık ve örtük ileti örneklerini bulunuz ve bu iletilerin metnin dil ve anlatımını nasıl etkilediğini söyleyiniz.

  • Cevap:

Örtük ileti: Savaşın acımasızlığı ve kahraman çocuklar

Açık ileti: II. Dünya Savaşı sonrası yaşanan acılar ve verilen destansı mücadeleler

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!