Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111

1. Sizce şair şiir yazarken duygu ve düşüncelerini içinden geldiği gibi mi yoksa birtakım kurallara bağlı kalarak mı anlatmalıdır? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Şiir duygu ve coşku işidir. Anlatılmak istenen en güzel, en gösterişli haliyle okur karşısına çıkarılır. Şair yine içinden geldiği gibi yazacaktır ama onu kısıtlar gibi görünen o kurallar, onu anlatmak istediğini farklı bir şekilde anlatmaya zorlayacağından, şairin kendini geliştirmesine de katkı sağlayacaktır. Bir kalıba sokulmak gibi gelse de bu kurallar, şairin dili kullanma yetkinliği hakkında okura bir fikir verecektir. Kurallar, şaire anlatmak istediklerini nasıl anlatacağı yolunda bir kılavuz olduğu için de önem arz eder. Estetik açıdan bakıldığında da kurallar dahilinde yazılan şiirlerin diğerlerine kıyasla daha güzel olduğu söylenebilmektedir. Bu nedenle şiirde kurallara bağlı kalarak yazmak önemlidir.

2. Bir şiirden her okuyanın farklı anlam çıkarması şiirin hangi yönü ile ilgili olabilir?

  • Cevap: Şiir, insandan ve doğadan almış olduğu gerçekliği farklı bir mahiyete soktuğundan, bu edebi türde tek bir gerçek ya da doğrunun aranması da mümkün değildir. Dışarıda en saf hallerinde gördüğümüz nesneler bile şairin onları alıp işlemesiyle bambaşka şekillere bürünerek insanlarda farklı çağrışımlara neden olabilmektedir. Örneğin, gülün bitki biliminde ayrı, edebiyatta apayrı bir anlamı vardır. Bunun yanında bu kavramın hissettirdiği de farklı olacaktır. Şiirin kendine has doğası bu anlam çeşitliliğini ve imgelemeyi mümkün kılar. Şiirde kelimelerin kullanımı neredeyse sınırsız bir özgürlük içindedir. Diğer metinlerde ilk anlamında kullanılan bir kelime, şiir içindeyken hem gerçek anlamında hem yan anlamda hem terim anlamında hem de mecaz anlamında kullanılabilmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!