Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 212 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212

1. Okuduğunuz metinde Kanunî’nin, oğlu Mustafa’ya sulhu idare etmenin harbi idare etmekten zor olduğu ile ilgili söylediği sözlerine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Katılıyorum. Dünyadaki en zor iştir insanları idare etmek. Özellikle insanların barış-huzur-mutluluk içinde oluşunu devam ettirmek.

2. Metinde Kanunî’nin Mustafa’ya yaptığı konuşmasında devleti idare etmenin yalnızlığı da beraberinde getirdiğini söylemesini neye bağlıyorsunuz?

  • Cevap: Çünkü zamanla insanlar idare edenden uzaklaşırlar. “Yılgınlık gelir ve yılgın insan sevemez.” der. Dostlar zamanla uzaklaşıp yabancı olurlar.

3. Okuduğunuz metinde Bayezit’in Şehzade Mustafa ile ilgili söylediği “Zincirlerin zaptedemiyeceği bir arslanken babasının bir sözüne bent oldu.” cümlesini toplumumuzdaki aile kavramını da göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap: Toplumumuzda Türk töresinde aile en önemli unsur-kurumdur. Aile büyükleri de bu nedenle saygın ve yücedir. Anne, baba, nine, dede bunların sözleri ve değerlendirmeleri hayatımızın şekillendirilmesinde büyük öneme sahiptir.

4. Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki unsurları belirleyip verilen şemalara yazınız.

  • Cevap:

Çatışma

Devleti yönetenlerin içinde bulunduğu zor durum. Devlet meseleleri ile aile (özel) meseleler.

Zaman

Kanuni Sultan Süleyman zamanı 1520-1566

Mekan

İstanbul-Amasya (Tiyatro mekan: sahne)

Kişiler

Kanuni → Kanuni Sultan Süleyman
Mustafa → Kanuni’nin çocuğu
Hürrem → Kanuni’nin eşlerinden biri
Mihrimah → Kanuni ve Hürrem’in çocukları
Bayezit → Kanuni ve Hürrem’in çocukları
Selim → Kanuni ve Hürrem’in çocukları
Cihangir → Kanuni ve Hürrem’in çocukları
Rüstem → Mihrimah’ın kocası.

5. Okuduğunuz metinde Kanunî, şairlere bakarak yaptıklarının dışarıdan nasıl göründüğünü anlayabileceğini belirtir. Bu durum size şairlerin toplumdaki yeri ile ilgili neler düşündürmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şairler, yazarlar toplumun aynasıdır. Yöneten, yönetilen kim olursa olsun şairler bunları açıkça ifade eder. Sanatçılar toplumun içinde bulunduğu duruma sessiz kalmaz ve düşüncelerini ifade ederler.

6. Metinde “Hatası gayri muayyen, günahı nâmalûm/Zehi şehidi ü said, zehi şehi mazlûm” beytinden yola çıkarak Kanunî’nin içinde bulunduğu ruh hâlini açıklayınız.

  • Cevap: “Ne hatası ne günahı belli, Mutluların ve mazlumların şahı” demek. Buradan hareketle bir çıkmazda olduğu yaptıklarını iyi niyetle yaptığı görülmektedir. Çaresizlik içinde olduğu hissedilmektedir.

7. Metinde geçen “bekliyen, inliyerek, göremiyeceğim” kelimeleri günümüzde “bekleyen, inleyerek, göremeyeceğim” şeklinde yazılmaktadır. Bunun sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Dil doğar, büyür, gelişir, ölür. Dil canlı bir varlıktır. Zamanla değişmeler olabilir.

8. Mekân ve dekor unsurları geleneksel tiyatroda standart bir özellik gösterir. Modern tiyatroda ise aynı standardın korunduğunu düşünüyor musunuz? Okuduğunuz metindeki görsellerden yararlanarak düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, modern tiyatroda sahne çok önemlidir. Standartların dışında çıkılmış mekan ve dekor gerçeğe uygun kaliteli ve gösterişli şekilde yer bulmuştur. Bu modern bir tiyatronun gereğidir.

9. Metindeki karşılıklı konuşmaların metnin dil ve anlatımını nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Olayların canlandırılmasında ve söyleşmelerin ifadesinde olumlu katkısı vardır. Metni daha akıcı hale getirmiştir.

10. Metnin konusunu ve kişilerin özelliklerini de göz önünde bulundurarak bu tiyatroda dekorun nasıl düzenlenmesi gerektiği konusundaki düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Dekor oyunun senaryosuna uygun şekilde yapılmalıdır. Hangi tarihte geçiyorsa o tarihin atmosferine uygun dekoru oluşturmak giysileri ortaya koymak gerekmektedir.

11. Metindeki ana düşünceyi ve yardımcı düşünceleri belirleyerek verilen şemalara yazınız.

  • Cevap:  Ana düşünce: Devleti yönetenlerin içinde bulunduğu zor durum, tema ise devlet meseleleri ile aile (özel) meselelerdir.

12. Oyuncular, bir tiyatro metnini kişilerin özelliklerini göz önünde bulundurarak kendi tarzlarına göre yeniden yorumlayıp canlandırırlar. Buna göre Kanunî ve Mustafa’nın konuştuğu bölümlerde ses tonu, vurgu ve tonlamanın nasıl olması gerektiğini belirleyiniz.

  • Cevap: Kanuni’nin ses tonu bir imparatora yaraşır şekilde olmalıdır. Yani gür ve kalın bir ton tercih edilmeli, daha çok heyecanlı ve emredici bir üslup kullanma yoluna gitmelidir. Mustafa ise Kanuni’nin bir tık altında bir dili kullanmayı seçmelidir.

13. Orhan Asena’nın tiyatroyla ilgili “Tiyatro tarihten yararlanır, tarihi kullanır ama tarihe teslim olmaz, kendini bağlamaz.” düşüncesinin metne nasıl yansıdığını açıklayınız.

  • Cevap: Yani tiyatro her ne kadar tarihten faydalansa da her zaman için güncelden tarihe bakmayı önemsemelidir. Çünkü tarihe bağlanıp saplanıp kalmak yaratıcılığı ve güncelliği öldürür. Bunun da önüne geçmenin ilk ve önemli şartı her zaman bugün ile geçmişi harmanlayabilmektir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 212 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!