Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 268 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268

1. Okuduğunuz metinde geçen “Türk milletinin ruhu, bu harp meydanının kenarında şimdi el bağlamış duruyor.”, “Hepimiz ona bakarak yol aldık.” cümlelerindeki altı çizili deyimlerin anlamını cümlelerin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

El bağlamış duruyor: Kolları birbirine kavuşturarak durmak genelde çok fazla yapılan bir kol hareketidir. Üşüme halinde, sıkılınca, yalnızlık hissedilince, konuşan biri dinlenmek istenmediğinde ve ilgisizlik oluştuğunda yapılır.
Yol aldık: Bir yolda oldukça gitmiş, ilerlemiş olmak, yolda ilerlemek anlamına gelmektedir.

2. Aşağıda verilen cümleler, okuduğunuz metinden alınmıştır. Cümlelerde anlatılmak istenen düşünceyi metnin bağlamından hareketle açıklayınız.

• Sevgili Gazi! Talihin en karanlık günlerinde, ismin bir çoban yıldızı olmuştu. Hepimiz ona bakarak yol aldık.
• Ufukların üstünde, yeni doğan bir güneşin aydınlattığı bir dağ başı gibi herkesten evvel ışığı alan esrarengiz başınla sen, yüksek bir fikirsin.

  • Cevap: Mustafa Kemal’in karanlıkta yolculara gösteren bir Çoban yıldızı gibi halkın zor zamanlarında onlara yol göstermesinden ve Mustafa Kemal’in liderliğinden bahsedilmektedir.

3. “Efendiler, iki ordu çarpışıyor mu? Çarpışan iki fikirdir. Aylarca, senelerce müddet, bu yamaçlarda, bu boğazlarda, bu bellerde Yunanlılık fikri ile Türklük fikri iki pehlivan gibi çarpışıp durdu.” Bu parçada “fikir” kelimesi, pehlivana benzetilerek somutlaştırılmıştır. Siz de metinden buna benzer somutlaştırma örnekleri bulup sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Söz burada, fiil karşısında acizdir cümlesinde söz kelimesi insana benzetilmiş somutlaştırılmıştır.  “Tarihin bir ihtarı halinde
    kalacaktır” ifadesinde de benzer şekilde tarihin insan gibi düşünülerek kişileştirildiği ve somutlaştırıldığı görülmektedir.

4. Metinde Anadolu kadınları, köylüler ve köy çocukları ile ilgili hangi düşüncelere yer verilmiştir?

  • Cevap: Anadolu kadınlarının köylü ve çocuklarının durumunu şu sözlerle ifade etmektedir:

Hiçbir felaketin üstüne göz yaşı akıtmamış, yüzleri kayalar gibi katı, yüzleri dağ başlarındaki kayalar gibi yanık, sayısız muharebelere sayısız şehitler vermiş Anadolu kadınları var. Aramızda alaca gömlekler ile çıplak ayaklar ile köylüler ve köy çocukları görünüyor. Dağ başlarındaki yaylalardan yörükler inmiş, içtimaya onlar da gelmişler, içtima tamamdır.

5. Metindeki ünlem ve soru cümleleri metnin dil ve anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Soru cümleleri okurun düşünmesini ünlem ise heyecanlı kısımların okur tarafından algılanmasını sağlamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 268 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!