Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 277

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 277 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 277

Virgül
a) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır.

  • Cevap:

→ Galip gelirsek arzu ettiğimiz sonuç gerçekleşecektir, aksi takdirde şehit olarak cennete gideriz.
→ Beni izlemek isteyenler gelsinler, istemeyenler ise serbestçe geri dönebilirler.

b) Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur.

  • Cevap:

→ Büyük bir heyecan ve inançla sultanı dinleyen kumandanlar, hiç duraksamadan hep bir ağızdan “Baş üstüne” dediler.
→ Daha ne zamana kadar biz azınlıkta, düşman çoğunlukta olarak böyle bekleyeceğiz.

3. Aşağıda verilen parçada yazımı yanlış olan kelimeleri bulunuz. Bulduğunuz kelimelerin altını çiziniz.

  • Cevap:

Anadolu’nun sessizlikde, ıssızlıkda, kimsesizlikde, cansızlıkda, eşi olmıyan bir yerini bulup orada bir dükkân açmak istiyorum. Issızlıkların arasından bir ormandan geçer gibi geçerek en koyu hiçliğin ve en dibsiz yokluğun yuva kurduğu noktayı arıyorum. Nihayet her hangi bir tarafda, mesela Kop dağının tepesinde, üzerinden insan değil, kuş değil, bulut bile geçmiyen, üzerinde ağaç değil, çalı değil, ot değil, yosun bile bitmiyen, bir kayalık görüyorum. Dükkânımı hemen oracıkda mas mavi gökle kap kara yer arasında düşünüyorum. Bu dükkânda ne satacağımı biliyormusunuz? Biraz ilerde sayısı onbeşi bulan bir topluluk görüyorum. Topluluğa doğru yürürken zihinimden geçenler birbir sıralanıyor.


Aşağıda Afet İnan’ın Atatürk’ten, Gençliğe Hitabe’yi ilk duyduğu zamanki izlenimlerini okuyacaksınız.

Yaz aylarının sıcak bir gününün gecesi, Atatürk’ün çevresinde daha kalabalık bir aydınlar topluluğu vardı. O, arkadaşlarına adeta bir sürpriz hazırlamanın sevinci içinde “Oturunuz ve dinleyiniz”
dedi. Nutuk’un sonuna koyacağı satırları yüksek sesle okumaya başladı. Dinleyicilerin nefes dahi almadıklarını sanıyorum. Çünkü ben kendimi öyle hissediyor ve milli bir heyecanın
etkisinde yaşıyordum. Bütün Milli Mücadelenin tarihi olan Nutuk, bu satırlarla son bulacaktı. Atatürk bu metni okuyup bitirdiği zaman, derin bir nefes almış, fakat iki damla gözyaşını da bizlerden
saklamamıştı.

Bu “Gençliğe Hitabe” okunduğu akşam artık tarih olmuş olaylar konuşma konusu değildi. Atatürk coşmuş konuşuyor ve başkalarına, öteki akşamlarda olduğu gibi, konuşma fırsatı vermiyordu.
O, Türkiye Cumhuriyetinin geleceği üzerinde duruyordu. “Tarihi yaşadığımız gibi yazdık, fakat geleceği Cumhuriyete inananlarla onu koruyanlara ve yaşatacaklara emanet etmek gerekir”
diyordu.

“Gençliğe Hitabe” yazısını ilk dinleyenlere övmek fırsatını dahi verdiğini hatırlamıyorum. Sadece O’nun sözleri hâlâ bugün dahi kulaklarımda akisler yapmaktadır:

“Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür fikirler uygulamaya geçtiği vakit ‘Türk milleti yükselecek’tir.” diye
telkinlerde bulundu.

Afet İnan, Türk Dili Dergisi Söylev Özel Sayısı

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 277 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!