Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 13

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 13

Tanzimat Dönemi şair ve yazarları, edebiyatın edep kavramıyla ilgisine önem vermişlerdir. Onlara göre toplumu ve kişileri kalkındırmak ve yüceltmek amacını taşıyan edebiyat; edep dışı, bayağı sözlerle yapılamaz. Ahlaksızlığın ve çirkinliğin edebiyatta yerinin olmaması gerekir. Nitekim Şinasi, ünlü bir tartışmasında kendisine hakaret eden birini şu tarzda karşılamaktadır:

“Edebiyat fenni öyle bir marifettir ki insanlara terbiye ve ahlak öğrettiği için ona edep ve mensup olanlara edip demişlerdir.”

Batı dillerinde, edebiyat karşılığı kullanılan literatür (litteratüre) terimi, Latince güzel yazı demek olan “littaratura”dan gelmektedir.

Literatür, belirli bir ilim dalında yazılmış eserleri de anlatmaya yarar. İktisat literatürü, hukuk literatürü gibi sözler günümüz Türkçesine de geçmiştir.

Edebiyatın Tanımı

Matematik gibi akılcı, fizik gibi deneyli ilimlerde tanımlar çok önemli ve kesindir. Fikir ve sanat dallarında ise kesin olamayacağı gibi önemli de sayılmaz. Burada tanımın görevi öğretmekten çok düşündürmektir. Söz gelişi şiir kavramının binlerce tanımı yapılmıştır. Hepsi de doğruya benzer ama hepsi doğruya benziyorsa hiçbiri doğru değil demektir. Bütün bunlar (…) “bir başka açıdan” görüşler olduğu için tarif edenin zevkine ve sanat anlayışına göre değişebilir. Edebiyatın tanımı da böyledir. Mesela bir sözlük, onu şu cümleyle tanıtıyor:

“Edebiyat, düşünce duygu ve hayallerin söz ve yazı hâlinde güzel, etkili bir şekilde anlatılması sanatıdır.”
Biz de şöyle bir tanım yapabiliriz:
Edebiyat; bilgi, gözlem ve deneyişlere dayalı duygular, düşünceler, hayaller yardımıyla güzel söz ve yazı eserleri meydana getirme sanatıdır.

Edebiyatın Türlü Anlamları

Eski Yunan-Latin çağlarından beri edebiyat (bir anlamda şiir) güzel sanatların (Beoux-Arts) beş kolundan biri sayılmaktadır. Faydalıdan ziyade güzeli öne almasıyla ayırt edilebilen bu beş güzel sanat; musiki, resim, mimarlık, heykelcilik ve edebiyattır (şiir).

Eski kültürlerden akıp gelen bu güzel sanatlar anlayışı bugün değişmiş bulunuyor. Artık beş sayısı üstünde durulmuyor. Bale (raks), sinema, senaryo, fotoğraf vb. de güzel sanatlardan sayılıyor. Hatta faydalılık fikrini öne almakla birlikte ince bir zevk taşıyan zanaat (tahta, demir, bakır, deri vs.) işleri de sanat diye değerlendiriliyor.

Edebiyatın güzel sanatlardan sayılması, çok eskiden beri dünyada ve bizde benimsenmiştir. Orta Asya Dönemi’nden elimizde kalmış sanat ürünlerinin çoğu edebî verimlerdir. Türkiye Türklüğünün de en çok eser verdiği ve benimsediği güzel sanat dallarından biri edebiyat olmuştur.
(…)
Edebiyat kelimesi, dilimizde mecazen “boş laf, süslü laf” anlamlarına da gelir. Bir kimse, hiçbir ciddi fikir katmaksızın uzun uzun ve parlak cümlelerle konuşur veya yazarsa onun için “edebiyat yapıyor” derler. Bu türlü zorlama “edebiyattan” (!) önemle kaçınmak gerekir.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

edib: Edebiyatla uğraşan, edebî eser veren kimse, yazar, edeb: İyi ahlak, incelik, terbiye, bedii: Güzellik ölçülerine uyan, gözü gönlü okşayan, beğenilen, estetik, beyan: Bir eserde, düşüncelerin, duyguların, hayallerin doğuş ve değerlerini, bunların anlatımında tutulacak yolları konu edinen bir edebiyat bilgisi dalı, iştikak: Aynı kökten gelen kelimeleri bir arada kullanma sanatı, hat: Güzel yazı sanatı, ilm-i edeb: Edeb ilmi, inşa: Düzyazı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!