Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 135

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 135

Yaratıcı dinleme: Dinleyicinin konuşmacının sözlerini yorumlaması ve bunlardan yeni düşünce ve hayaller üretmesine dayalı dinleme çeşididir. Yaratıcı dinlemede dinleyiciden beklenen, dinledikleri hakkında yorum yapabilmesi ve bu yorumlardan yeni düşünceler üretebilmesidir.

Konuşmacının sözlerinden yararlanmak için yönlendirici sorular sorulur veya cesaretlendirici sözler söylenir.
Seçici dinleme: Dinleyici tarafından dinlenenlerin içinden ilgi ve ihtiyaca yönelik olanların seçilerek dinlenmesidir. İnsan çevresindeki seslerin tamamını değil kendisince önemli bulduğu bir kısmını dinlemektedir. Bu özellik seçici dinlemede de kendini gösterir. Dinleyici ilgi ve ihtiyacına göre seçerek dinler.

Eleştirel dinleme: Konuşmanın sebep-sonuç ilişkisi kurularak doğruluk, tutarlılık bakımından sorgulanarak dinlenmesidir. Dinleyici, konuşmada ifade edilen görüşlerin nedenlerini, gerekçelerini sorgular; mantığa uygunluğunu denetler, sadece anlamak için değil yorumlamak, yargılamak için de dinler. Konuşmadaki açık ve örtük iletileri belirler.

Eleştirel dinlemede dinleyici, konuşmacıyı, amacı ve davranışları bakımından değerlendirir. Konuşmacının görüşlerine katılmasa da onu saygıyla dinler. Konuşmacının hem davranışlarını gözler hem söylediklerini anlamaya çalışır. Konuşmacının verdiği bilgilerin birbiriyle çelişip çelişmediğine bakar, doğruluğunu denetler. Dinlediklerini ön bilgileriyle karşılaştırır. Konuşmayı, konu akışındaki uyum; olaylar, bilgiler ve düşünceler arasındaki tutarlılık açısından değerlendirir.

Dinleyici; konuşmacının yaptığı sunumun yalnızca içeriğine değil hitabet tarzına, dinleyicilerle olan diyaloguna, konuşmayı başarılı ya da başarısız kılan etkenlere, yöntem ve tekniklere de dikkat eder.

Etkili Dinlemenin İlkeleri

Konuşma sırasında dinleyici kendini konuşmacının yerine koymalıdır. Dinleme, hazırlık gerektiren bir süreçtir. Hazırlık süreci zihinsel ve fiziksel özellik taşır. Bu süreçte dinleyici dikkatini konuşmacının anlattıklarını anlamaya yöneltmelidir.
Etkin dinlemenin gerçekleşmesi için çevrede yer alan dinlemeyi bozucu etkenleri dikkate almamak gerekir. Dinleyici bu konuda kendisini güdülemelidir. Dinleyici konuşmacının vücut dilini, jest ve mimiklerini takip etmelidir.
Etkin dinlemede konuşmacının sözleri belli aralıklarla özetlenmelidir. Konuşmacıyla göz teması kurulmalı, başka bir şeyle meşgul olunmamalıdır.
Araştırmacı bir bilince sahip olmak, her konuyu ilgiyle dinlemeye yardımcı olur. Konuşmacı ilgiyle dinlenmeli, konuşmacının sözü kesilmemeli, konuşmacıya açıklayıcı sorular yöneltilmelidir.
Eğitim ve öğretimin amacına ulaşması etkin dinleme ile mümkündür. Dinlemeyi doğru gerçekleştirmek için dinleme amaçlı, istekli, eleştirel olmalı; not alarak, tahmin ederek yapılmalıdır.

ETKİNLİK

Sınıfta bir etkili dinleme etkinliği gerçekleştiriniz. Bunun için,

a. Yazdığınız masal veya fablı sınıfta okuyabilirsiniz.

  • Cevap:

Fabl: Karınca ve Cırcır Böceği

Ormanda, yaz sonuna yaklaşırken, karınca kışa hazırlık için yoğun bir şekilde çalışıyordu. Cırcır Böceği ise ağaçların altında şarkı söylüyor ve dans ediyordu. Kış geldiğinde Cırcır Böceği yiyecek bulamadı ve aç kaldı. Yardım için karıncanın yanına gitti. Karınca ona yiyecek verdi ve “Her zaman eğlenmekle geçen günler, zor zamanlarda sizi zor durumda bırakabilir. Önceden hazırlıklı olmalı ve geleceği düşünmelisiniz,” dedi.

b. Çizgi film hâline getirilmiş bir fabl izleyebilirsiniz.

  • Cevap: Aslan ve Fare çizgi filmini izleyebilirsiniz.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!