Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 164

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 164

KÜRK MANTOLU MADONNA

Ertesi günü akşam üzeri şirketten ayrılmadan evvel Raif Efendinin masasına gittim. Sağ tarafta üst üste üç göz vardı. Evvela alttakileri açtım; biri bomboştu, ötekinde birtakım kağıtlar ve tercüme müsveddeleri vardı. Üst göze anahtarı sokarken ürperdim: Raif Efendinin senelerden beri oturduğu iskemlede olduğumu ve onun her gün birkaç defa yaptığı hareketi tekrar ettiğimi şimdi fark etmiştim. Acele ile gözü çektim. Burası da boş gibiydi. Yalnız bir kenarda oldukça kirli bir havlu, gazete kağıdına sarılmış bir sabun parçası, bir sefer tası gözü, bir çatal ve (…) burgulu bir çakı vardı. Bunları çabucak bir kağıda sardım. Gözü yerine iterek ayağa kalktım, fakat arka taraflarda herhangi bir şeyin kalmış olabileceği aklıma gelerek gözü yeniden çektim ve elimle içini araştırdım. Hakikaten ta dipte defter gibi bir şey vardı. Onu da alarak diğer eşyanın arasına koydum ve dışarı fırladım. Odanın içinde kaldıkça, Raif Efendi’nin bir daha bu iskemleye oturmaması ve bu çekmeceyi bir daha açmaması ihtimali zihnimden çıkmıyordu.

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Roman yazmak için öncelikle iyi bir okuyucu olmak gerekir. Dikkatli bir okuyucu; olayların nasıl birbirini izlediğini, tip ve karakterlerin nasıl oluştuğunu, mekânlarla karakterler arasındaki ilişkiyi gözlemler, mekânların nasıl betimlendiğini kavrar. Kelimelerin nasıl bir araya gelerek anlamlı yargılar oluşturduğunun farkına varır. Bir düzyazı türü olan roman, insanın serüvenlerini anlatır. Roman; olay örgüsü, kişiler, yer, zaman, anlatıcı, bakış açısı gibi öğelerin belli bir düzen içerisinde bir araya gelmesiyle oluşur. Bütün bu öğelerin belirli bir düzen içerisinde bir araya gelmesi kurgudur. Roman yazımında ilk olarak tema belirlenir. Temayı sırasıyla olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekân izler. Romanın bakış açısı, anlatıcısı, çatışmaları belirlenir. Kişiler, kişilerin özellikleri, olayın gelişmesindeki rolleri tespit edilir. Tipler ve karakterler belirlenir. Olay örgüsü ile mekânlar arasında ilişki kurulur. Mekânlar betimleme yoluyla tanıtılır.

ETKİNLİK

Okuduğunuz bir romanın bir kesitini, bakış açısını ve anlatıcısını değiştirerek yeniden yazınız.

  • Cevap: Dostoyevski’nin Suç ve Ceza adlı romanından bir kesit aldık. Bu kesitte ilahi bakış açısı kullanılıyor. Biz ise değiştirerek kahraman bakış açısıyla yeniden yazdık.

Orjinal Kesit (Özet): Raskolnikov, yaşadığı suçluluk duygusuyla yatağında uzanıyordu. Odaya annesi geldi, oğlunun bu halini gördü ve endişelendi. Raskolnikov, annesine bakarak içini döktü.

Değiştirilmiş hali: “Yatağımın üzerinde uzanırken suçluluk duygusunun ağırlığı beni ezdi. Annemin odaya girdiğini duydum ve endişeli gözlerle bana baktığını gördüm. Ona ne söyleyeceğimi, nasıl bir açıklama yapacağımı bilmiyordum.”

Bakış açısı veya anlatıcı değişikliğinin romanın içeriğini ve anlatımı nasıl etkilediğini değerlendiriniz.

  • Cevap: Bakış açısı veya anlatıcı değişikliği, okuyucunun hikayeyi algılamasını ve karakterlere empati kurmasını etkiler. Farklı bakış açıları, hikayenin tonunu, derinliğini ve okuyucuyla olan bağını değiştirir.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 164 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!