Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 166

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 166

d. Konuşmada kullanılacak görsel ve işitsel araçları hazırlama: Görsellerle desteklenen konuşma, dinleyicinin konuya yoğunlaşmasını, bilgileri akılda tutmasını sağlar. Görseller, dinleyicinin rahatlıkla görebileceği şekilde düzenlenmelidir. Konuşmacı, konuşma yapacağı salonu ve salondaki cihazları kontrol etmelidir.

e. Konuşma provası yapma: Konuşma provası, zaman konusunda bilgi sahibi olmayı sağlar. Konuşmacı ses tonunu ayarlamak için deneme imkânı elde eder. Mükemmel bir sonuç için bol prova yapılmalıdır. Metni ezberlemekten kaçınılmalıdır. Ezberden yapılan konuşmalar dinleyiciyi sıkar.
Prova, tek başına ayna karşısında yapabileceği gibi aile ya da sınıf arkadaşları önünde de yapılabilir.

3. Sunum

a. Mekânı, hedef kitleyi, konuyu ve amacı dikkate alarak konuşma: Konuşmacı, dinleyicileriyle göz teması kurarak dinleyicilerin dikkatinin dağılmasını önler. Ses tonunu alçaltıp yükselterek ilgi canlı tutulur. Konuşmada vurgu ve tonlamaya dikkat edilir. Konuşma jest ve mimiklerle desteklenir. Konuşmada teknolojik araçlar etkili biçimde kullanılır.
Hedef kitlenin eğitim düzeyi, beklentisi konuşmacı için dikkat edilmesi gereken özelliklerdir.
b. Etkili bir başlangıç yapma: Konuşmaya etkili bir başlangıç yapmak önemlidir. İlk cümle akicı ve kusursuz olmalıdır. Konuşmaya bir soru sorarak, özlü bir söze yer vererek ya da bir öykü anlatarak başlanabilir. Böylece dinleyicilerin dikkati ilk sözden itibaren konuya çekilmiş olur.
Konuşma sırasındayım, eee, ın”gibi sesler veya “işte, hani, yani, şey, mesela, atıyorum” gibi kelimeler gereksiz yere ve dinleyiciyi rahatsız edecek düzeyde kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Konuşma; deyim, atasözü, vecize, terim, alıntı, kısa hikâye, anı, şiir, fıkra, söz sanatları, istatistiklerden yararlanma gibi unsurlarla zenginleştirilebilir.
c. Önemli noktaları vurgulama-konuşmayı takip etmeyi kolaylaştıran ifadeler kullanma: Konuşmada önemli noktaların vurgulanması dinleyicilerin ilgisini canlı tutar. Önemli noktalar vurgulanırken “kısacası, özellikle” gibi ifadeler kullanılır.
ç. Konuşmada gerektiğinde özetlemelere başvurabilme: Konuşmada fazla ayrıntıya girmek dinleyiciyi sıkar, dikkatleri dağıtır. Asıl anlatılmak istenen anlaşılmaz. Konuşmacı dinleyicilere bilgi aktarırken özetleme tekniğinden yararlanarak bilgilerin hafızada kalıcı olmasını sağlar.
d. Konuşmayı uygun ifadelerle tamamlama: Konuşmacı, konuşmanın özünü ifade eden cümlelerle konuşmasını tamamlar. Konuşmanın genel iletisini konuşmanın sonunda vurgular.
e. Konuşmayı planlanan sürede tamamlama: Konuşmacı, konuşmasını belirlenen sürede tamamlamalıdır. Konuşmayı uzatmak, sürenin dışına çıkmak dinleyicilerce hoş karşılanmaz.

ETKİNLİK

Belirlediğiniz bir konuda hazırlıklı konuşma uygulaması yapınız.

  • Cevap:

Konu: Dostluk

Giriş: Merhaba sevgili dinleyiciler, bugün hepimizin hayatında büyük bir öneme sahip olan, belki de var olmamızın en büyük sebeplerinden biri olan “dostluk” konusunu ele alacağım.

Gelişme: Dostluk, hayatımızın her anında yanımızda olan, bizi iyi ya da kötü günlerimizde destekleyen kişilere verdiğimiz isimdir. Gerçek dostlar, sadece güzel günlerimizde değil, zor anlarımızda da yanımızda olurlar. Onlarla güzel anılar biriktiririz, bazen üzülür, bazen kahkahalarla güleriz. Ancak dostluk sadece güzel anılar biriktirmek değil, birbirimizin sorunlarına çözüm aramak, birbirimize destek olmak demektir. Dostluk, hayatta kazandığımız en değerli hazinelerden biridir.

Sonuç: Son olarak, dostlukları değerli kılan şey, onların samimiyeti ve içtenliğidir. Gerçek dostlar, zaman ve mekân tanımazlar. Onlar her zaman yanınızdadırlar. Hayatınızda böyle dostluklara sahipseniz kendinizi şanslı sayın. Ve unutmayın, gerçek dostluklar para ile satın alınamaz, onlar kalpten gelir ve kalpte yaşarlar.

Teşekkür ederim.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!