Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 182

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 182 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 182

AHMET – Allah’ım bu kadınlar ne çok şey biliyor?
ELİF – Cemal senin önüne mi geçti oğlum?
AHMET – Önemli değil.
ELİF – Aman oğlum önemli olmaz olur mu?”Gelin ata bindi, gör kime indi.”derler. Allah muhafaza bir kötülük çıkmasın sonunda? (Kararma)
(…)
Düğün hazırlıklarına girişilir. Cemal, Haskız’ın Ahmet ile nişanlanmasını çekemez. Haskız’ın Ahmet’le zorla ni~ şanlandırıldığını düşünür. Düğün günü yolu keserek Haskız’ı kaçırmayı planlar. Kerime olup biteni Cemal’e anlatır ve Cemal de düşüncesinden vazgeçer.
Şükriye ile Nesibe ana Haskız’a erkeğine göz açtırmamasını; açtırırsa başka yerlere sapabileceği konusunda öğütler verirler. Haskız aldığı terbiyenin buna engel olduğunu söyler. Cemal, Ahmet’i gerdeğe soktuktan sonra Keri- me’yi kaçırır.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Komedi (Komedya): Kişilerin ve toplumun aksayan, gülünç yönlerini göstererek ders vermeyi amaçlayan tiyatro türüdür. MÖ V. yüzyılda Yunanistan’da ortaya çıkmıştır. Türün ilk temsilcisi Aristop- hanes’tir (Aristofanes). Orta Çağ’da rastlanmayan komedi, Rönesans sonrasında klasisizmin etkisiyle Fransa’da yeniden ortaya çıkmıştır. Türün başarılı temsilcileri Fransız edebiyatında Moliere (Molyer), Rus edebiyatında Gogoi’dur. Başlangıçta nazımla yazılan komediler XVII. yüzyıldan itibaren düzyazı şeklinde yazılmaya başlanmıştır.
Komediler, konularını günlük hayattan alır. Kişilerin ya da toplumun aksak yönleri gösterilerek seyirciyi güldürürken düşündürmek amaçlanır. Kahramanlar, halk tabakasından kimselerdir. Üç birlik kuralına uyulur. Öldürme, yaralama gibi çirkin olaylar sahnede canlandırılır. Kaba sözlerden, şakalardan, söz oyunlarından kaçınılmaz.

Komedi Çeşitleri

1. Karakter Komedisi: İnsanların gülünç ve aksak yönlerini gösteren komedi türüdür.
2. Töre Komedisi: Toplumun gülünç ve aksak yönlerini gösteren komedi türüdür.
3. Entrika Komedisi: Seyircide merak uyandırmayı ve onu şaşırtarak güldürmeyi amaçlayan komedi türüdür. Entrika komedisinde seyirciyi güldürmekten başka amaç gözetilmez.
Türk edebiyatında komedi türünün ilk örneği Şinasi’nin Şair Evlenmesi adlı oyunudur. Ahmet Vefik Paşa, Moliere’in komedi türündeki oyunlarınıTürkçeye çevirmiştir. Recaizade Mahmut Ekrem, komedi türünde eserler yazmıştır. Millî Edebiyat Dönemi’nde Musahipzade Celâl, konularını Osmanlı tarihinden alan oyunlarında dönemin aksak ve gülünç yanlarını sergilemiştir. Cumhuriyet Dönemi’nde Vedat Nedim Tör, Ahmet Kutsi Tecer, Necati Cumalı, Oktay Rıfat, Güngör Dilmen, Haldun Taner gibi oyun yazarları komedi türünde eser vermişlerdir.
Okuduğunuz Türkmen Düğünü, Türk düğün, örf ve âdetlerini anlatan komedi türünde yazılmış bir oyundur. Üniversiteyi bitirip köyüne dönen Ahmet’in evlilik öncesinde yaşadıklarının anlatıldığı oyunda Emirdağ ın kuiturel özellikleri de yer almaktadır. Ahmet ile Haskız’ın evlilik kararından hareketle düğün âdetlerinin konu edildiği oyun Türk tiyatro seyircisinden büyük ilgi görmüştür. Yazar Ali Yü- rük’ün”Bu benim hikâyemdir.”dediği Türkmen Düğünü1 nün ön sözünde örf ve âdetlerini kaybeden bir milletin tarihin doğal seyri içerisinde eriyip yok olmasına kimsenin engel olamayacağı belirtilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 182 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!