Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 195

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 195

LOMOF: Soyumu bu işe karıştırmayın! Lomoflar daima namuslu ve asildi. Hiçbiri dedeniz gibi emanete hıyanet etmedi.
ÇUBUKOF: Lomofların hepsi de zırdelidir, topu birden!
NATALYA:Topu birden!
ÇUBUKOF: Dedeniz bir ayyaştı. Sonra o, mimarla kaçan öteki halanızdan ne haber? Ve daha bir sürü.
NATALYA: Ve bir sürü!
LOMOF: Sizin ananız da kamburdu! (Kalbini tutar.) Oh, kalbim çarpıyor… Başım dönüyor. İmdat! Su! ÇUBUKOF: Babanız su katılmamış bir kumarbazdı!
NATALYA: Halanız da skandallar kraliçesiydi!
LOMOF: Sol ayağıma inme indi. Siz fesatsınız… Oh, kalbim! Herkes biliyor son seçimlerde çevirdiğiniz do… Yıldızlar uçuyor etrafımda. Nerde şapkam?
NATALYA: Aşağılık! Çirkef!
ÇUBUKOF: İkiyüzlü, çirkef!
LOMOF: İşte şapkam… Oh, kalbim.. Kapı nerde? Nasıl çıkarım buradan? Oh, galiba ölüyorum… Ayaklarım dolanıyor. (Kapıya gider.)
ÇUBUKOF: (Peşinden) Bir daha evime ayak basayım deme sakın!
NATALYA: Git bakalım mahkemeye! Görüşürüz. (Lomof güçlükle çıkar.)
ÇUBUKOF: Şeytan alsın! (Kızgın dolaşır.)
NATALYA: Habis! Böyle bir vakadan sonra insan nasıl olur da komşularına güvenebilir?
ÇUBUKOF: Alçak! Bostan korkuluğu!
NATALYA:Tam bir canavar! Önce toprağımızı çalmak istedi, sonra da sana bağırıp çağırdı,
ÇUBUKOF: Evet, bu şalgam, bu aptal tavuk, kalkmış bir de teklifte bulunuyor; hem de ne teklif?
NATALYA: Ne teklifi?
ÇUBUKOF: Ne teklifi olacak? Sana evlenme teklifi!
NATALYA: Evlenme teklifi mi? Bana? Neden daha önce söylemedin bunu bana?
ÇUBUKOF: İşte bu yüzden o resmî kılığa bürünmüş o doldurulmuş bumbar, o kurutulmuş lahana.
NATALYA: Bana evlenme teklifi ha? Oh! (Bir koltuğa düşüp ağlamaya başlar.) Çağır onu, çağır! Getir buraya! Çağır onu! Ohhh!
Çubukof, Lomof’u çağırır. Natalya, Lomof’la arasındaki tartışmayı unutturmak için farklı bir konu açar. Bu konu da bir süre sonra yeni bir tartışmaya dönüşür. Sonrasında Lomof fenalaşır. Çubukof ile Natalya tartışmaya son verir. Natalya, Lomof’un evlenme teklifini kabul eder.

ETKİNLİK

Bir Evlenme Teklifi adlı oyun metnini Kurban, Türkmen Düğünü, Tohum ve Toprak adlı metinlerle tür, biçim, dil ve anlatım ile içerik bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: “Bir Evlenme Teklifi” oyunu, Anton Çehov’un kaleme aldığı bir komedi eseridir. Diğer yandan, “Kurban” ve “Tohum ve Toprak” metinleri, daha derin, toplumsal ve bireysel sorunlara değinirken; “Türkmen Düğünü” daha çok geleneksel Türk kültürünü ve aşkı ele alıyor. Özellikle “Türkmen Düğünü”, geleneksel ifadeleriyle öne çıkıyor. Biçim açısından, bu metinler de diyalog bazlı tiyatro biçiminde ilerliyor.

DÖRT ESERİN AYRINTILI KARŞILAŞTIRMASI

Bir Evlenme Teklifi

  • Tür: Tiyatro (Dram)
  • Biçim: Tek perdelik oyun
  • Dil ve Anlatım: Resmî ve döneme özgü bir dil kullanılmış, karakterler arasındaki konuşmalarla olaylar ilerlemiştir.
  • İçerik: İki aile arasındaki toprak meselesi üzerinden gelişen bir evlenme teklifi ve bu teklifin etrafında dönen anlaşmazlıklar, yanılgılar ve duygusal çalkantılar ele alınmıştır.

Kurban

  • Tür: Tiyatro (Dram)
  • Biçim: Oyun, sahne eseri
  • Dil ve Anlatım: Dramatik, etkileyici ve duygusal bir dil kullanılmıştır. Karakterlerin iç dünyalarını ve yaşadıkları çatışmaları yansıtan diyaloglarla zenginleştirilmiştir.
  • İçerik: “Kurban”, Zehra’nın eşinin başka bir kadınla evlenmesine ve aile içi çatışmalara odaklanır. Oyun, geleneksel toplum yapısında kadının konumunu, kuma gelme olayını ve bireyin toplum karşısındaki direncini ele alır. Bu temalar üzerinden aile içi ilişkiler, bireysel ve toplumsal değerler arasındaki gerilimler irdelenir.

Türkmen Düğünü

  • Tür: Tiyatro (Drama, Geleneksel Türk Tiyatrosu)
  • Biçim: Diyalog ve anlatımla ilerleyen klasik bir tiyatro oyunu.
  • Dil ve Anlatım: Sade ve anlaşılır bir dilde yazılmıştır. Karakterler arasındaki diyaloglar, geleneksel Türk kültürünü ve değerlerini yansıtan ifadelerle bezelidir.
  • İçerik: Oyun, Ahmet adlı genç bir adamın evlilik sürecini ve bu süreçte yaşadığı zorlukları, aile içi ilişkileri ve geleneksel düğün hazırlıklarını konu alıyor. Ahmet’in Haskız’a olan aşkı, aile bireylerinin bu ilişkiye tepkisi, geleneksel düğün hazırlıklarının maliyeti, Cemal’in Haskız’a olan ilgisi ve bu üçgenin yarattığı karmaşa oyunun ana temasını oluşturuyor.

Tohum ve Toprak

  • Tür: Tiyatro (Tarihî drama, oyun.)
  • Biçim: Sahne tasvirleri ve diyaloglarla oluşturulmuş tiyatro metni.
  • Dil ve Anlatım: Biçimi tiyatro metni olmasına rağmen, dilde tarihsel bir ağırlık ve resmiyet hissedilmektedir. Diyaloglar ve monologlar karakterlerin iç dünyalarını, düşüncelerini ve hislerini yansıtmakta, tarihsel olayları ve dönemin atmosferini yansıtmaktadır.
  • İçerik: Osmanlı tarihinde III. Selim döneminde yaşanan olayları ve onun sonrasında gelen II. Mahmut ile Alemdar Mustafa Paşa’nın ilişkilerini, isyanları, entrikaları ve sadrazamın ölümünü konu almaktadır. Oyun, tarihsel gerçekliklerle karakterlerin içsel dünyalarını, kararları ve etik değerlerini bir araya getirerek ele almaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!