Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 21

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 21

Hazırlık

1. Sizce metinlerin yazılış amacı nedir?

  • Cevap: 1. metin edebi eserlerin insana düşündürdükleri üzerine kaleme alınmış bir eserdir. İkinci metin ise edebi zevk ve estetik ile duyguları ön plana alan bir sanat eserine ait metindir. 1. metin bilgi vermek 2. metin estetik zevk uyandırma maksadıyla yazılmıştır.

2. Hangi tür metinleri okumaktan hoşlanıyorsunuz? Niçin?

  • Cevap: Ben daha çok edebi metinleri ve şiir kitaplarını okumaktan keyif almaktayım. Çünkü şiir bende duyguları uyandıran beni heyecanlandıran edebi bir türdür.

3. Kitapların karışık olarak raflara dizildiği bir kütüphanede aradığınız eseri bulmakta zorlanır mısınız?

  • Cevap: Bence bu şekilde dizilmesi işimizi zorlaştırmaktadır. Çünkü düzen olmasa herhangi bir sıralama ölçütü olmasa biz aradığımız hiç bir şeyi kolayca bulamayız.

4. Kütüphanede aradığınız bir kitabı kolayca bulmanın bir yolu var mıdır? En kolay şekilde nasıl bulursunuz? Kütüphane memurundan bilgi alınız.

  • Cevap: Bence var. Mesela başlıklarına göre adlarına göre ve içeriklerine göre kitapları sıralarsak isteyen olduğunda bu kitapları bulmak çok daha kolay olabilir.

5. Aşağıdaki metinleri okuyunuz. İki metin arasındaki dil ve anlatım farklılıklarını arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

Sevgi yalnız insana vergi olmasa da insanın en ulu duygusudur. Anamızı, babamızı, kardeşlerimizi, çoluğumuzu çocuğumuzu görünce içimizin titremesi, onları anarken yüreğimizin ya kaygılı bir sevinç ya sıcak bir üzüntü ile çarpması dünyamızı genişletiverir. Bir kendimiz için yaşamaktan, öz tasalarımızın çemberinden kurtuluruz. Bir de gönülden kimseye bağlı olmayan, kimseyi aramayan, özlemeyen bir kişi düşünün; akıllı olsun, doğru olsun, acımak nedir, isterseniz onu da bilsin, siz gene bir ürpermez misiniz? Bütün üstünlükleri o yalnızlığı ile sanki yok oluvermez mi? Doğum ile ölüm arasındaki yolu acılarla da zevklerle de zenginleştiren hep o sevgi, kendimizden başka kimselerle ilişiğimiz olduğu duygusudur. Yoksa var olduğumuzu bile anlamaz, düşsüz bir uykudan uyanmaksızın geçer giderdik.

— Sabah ezanı okundu. Kalk yavrum, işe geç kalacaksın.
Ali, nihayet iş bulmuştu. Bir haftadır fabrikaya gidiyordu. Anası memnundu. Namazını kılmış, duasını yapmıştı. İçindeki Cenabı Hak’la beraber oğlunun odasına girince uzun boyu, geniş vücudu ve çok genç çehresi ile rüyasında makineler, elektrik pilleri, ampuller gören, makine yağları sürünen ve bir dizel motoru homurtusu işiten oğlunu evvela uyandırmaya kıyamadı. Ali, işten çıkmış gibi terli ve pembeydi.
Halıcıoğlu’ndaki fabrikanın bacası kafasını kaldırmış, bir horoz vakarıyla sabaha, Kâğıthane sırtlarında beliren fecrikâzibe bakıyordu. Neredeyse ötecekti.
Ali, nihayet uyandı. Anasını kucakladı. Her sabah yaptığı gibi yorganı kafasına büsbütün çekti. Anası yorgandan dışarıda kalan ayaklarını gıdıkladı. Yataktan bir hamlede fırlayan oğlu ile beraber tekrar yatağa düştükleri zaman, bir genç kız kahkahasıyla gülen kadın mesut sayılabilirdi. (…) Yemek odasına kucak kucağa geçtiler. Odanın içini kızarmış bir ekmek kokusu doldurmuştu. Semaver ne güzel kaynardı! Ali semaveri, içinde ne ıstırap ne grev ne de kaza olan bir fabrikaya benzetirdi. Ondan yalnız koku, buhar ve sabahın saadeti istihsal edilirdi.
Sabahleyin Ali’nin bir semaver bir de fabrikanın önünde bekleyen salep güğümü hoşuna giderdi. Sonra sesler. Halıcıoğlu’ndaki askerî mektebin borazanı, fabrikanın uzun ve bütün Haliç’i çınlatan düdüğü, onda arzular uyandırır; arzular söndürürdü. Demek ki Ali’miz biraz şairce idi. Büyükdeğirmen’de bir elektrik ameiesi için hassasiyet, Haliç’e büyük transatlantikler sokmaya benzerse de biz, Ali, Mehmet, Haşan biraz böyleyizdir. Hepimizin gönlünde bir aslan yatar.

  • Cevap: 1. metinde kelimeler bilgi vermek maksadıyla daha çok gerçek anlamlarında kullanılmıştır. Oysa ikinci metinde amaç estetik zevk uyandırmak olduğu için dil de sanatsal ve imgelere dayalı bir dil özelliğini taşır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!