Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 225

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 225 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 225

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Ziya’ya Mektuplar Cahit Sıtkı Tarancı’nın 1930-1946 yılları arasında arkadaşı Ziya Osman Saba’ya yazdığı elli yedi mektuptan oluşmaktadır.

Mektuplar; Diyarbakır, Paris ve askerlik döneminde Ilıca ve Burhaniye’den yazılmıştır. Mektuplarda Cahit Sıtkı’nın yaşadığı yerlerden, bu yerlerin sanatçıda uyandırdığı izlenimlerden, dönemin sanat ve edebiyat hayatından söz edilmektedir. Bu mektuplar, iki şairin samimi dostluklarını anılar eşliğinde yansıtmaktadır.
Cahit Sıtkı Tarancı’nın sanatçı kişiliğinin oluşumunda mektubun önemli rolü vardır. Fransız okulunda öğrenciyken annesine yazdığı uzun mektuplarda edebî eserlerden esinlenerek olayları parlak kelimeler, göz kamaştırıcı benzetmelerle süsleyerek anlatmıştır. Bir süre sonra Fransız sembolist şairlerin şiirlerine ilgi duymuş ve şiire yönelmiştir.

Özel Mektup ile Edebî Mektup Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar

Bedri Rahmi Eyuboğlu’nun babasına yazdığı mektup, aralarında akrabalık ilişkisi bulunan iki kişiyi ilgilendiren konuları içermektedir. İçten ve doğal bir anlatımla yazılmıştır. “Babacığım” ifadesiyle başlamaktadır. Ziya’ya Mektuplar adlı metin edebî mektuptur. Mektubu yazan da muhatabı da şairdir.
Özel mektupta Bedri Rahmi Eyuboğlu Fransa’da yaptıklarıyla ilgili babasını bilgilendirmekte ve annesiyle, büyükbabasıyla ilgili iyi dileklerde bulunmaktadır. Ziya’ya Mektuplarda ise Cahit Sıtkı Tarancı İstanbul’da Varlık adında bir derginin çıkacağını, Ziya Osman Saba’ya haber vermekte, Yücel dergisinin çıkıp çıkmadığını sormaktadır. Bu mektuptaki ifadeler edebiyat dünyasıyla ilgilidir.

Eler iki mektup da samimi ifadelerle başlamaktadır. Bedri Rahmi Eyuboğlu’nun mektubu “Babacığım”, Cahit Sıtkı Tarancı’nın mektubu “Ziyacığım” ifadesiyle başlamaktadır. Cahit Sıtkı Tarancı’nın mektubundaki ifadeler diğerine göre daha ciddidir.
Mektup; hikâye, roman, gezi yazısı, deneme gibi türlerde bir anlatım tekniği olarak kullanılabilir.

Halide Edip Adıvar’ın Handan adlı romanında mektup tekniği kullanılmıştır. Romanda farklı kişiler tarafından yazılan mektupların her biri Handan’ın farklı bir yönünü tanıtır. Handan’ın yazdığı fakat göndermediği mektuplarsa onun iç dünyasını yansıtmaktadır.

Oğuz Atay; Korkuyu Beklerken, Ne Evet Ne Hayır, Babama Mektup gibi hikâyelerinde mektup tekniğinden yararlanmıştır.

Cenap Şahabettin, gezi yazısı türünde yazdığı Hac Yolunda adlı eserde mektup tekniğini kullanmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Yoksa bu kısırlık beni çıldırtacak.” cümlesinde “kısırlık” kelimesinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz ve tahmininizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap: Burada şair “kısırlık” kelimesiyle şiir yazamama, üretken olamama durumunu kastetmiştir.

2. Ziya’ya Mektuplar adlı metinde Cahit Sıtkı Tarancı ile Ziya Osman Saba arasındaki dostluğu yansıtan ifadelerin altlarını çiziniz.

  • Cevap: “Ziyacığım, sen ne alemdesin, gözlerinden öperim” gibi ifadeler iki sanatçı arasındaki dostluğu yansıtmaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 225 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!