Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 23

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 23

Basit ya da düz mantıkla yazılmış metinlere basit metinler, sarmal mantıkla yazılmış metinlere ise ağır ya da üst düzey metinler denilmektedir. Bunların yanında gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçları bakımından da metinler sınıflara ayrılır. İşlevleri bakımından edebî metinler ve öğretici metinler olmak üzere iki grupta toplanmaktadır. Edebî metinlerde okuyucunun anlayışına ve sezgisine yönelik ifadelere yer verilir, mecazlı ifadeler kullanılır, böylece anlatıma çağrışım ve duygu değeri kazandırarak okuyucunun yeni ve farklı anlamlar çıkarması amaçlanır. Bunlar şiir, masal, destan, hikâye, roman, tiyatro, karagöz, orta oyunu gibi sıralanabilir. Öğretici metinler ise bilgi vermek amacıyla yazılır. Öğretici metinler günlük hayatın gerçeklerini, tarihî olayları, felsefi düşünceleri ve bilimsel gerçekleri anlatan metinlerdir. Bunlar bilimsel, tarihî ve felsefi metinler, makale, sohbet, deneme, fıkra, röportaj eleştiri, hatıra, gezi, mektup vb. olmaktadır.

Metinler dil öğretiminde kullanımına göre edebî, üretilmiş, özgün ya da otantik olarak gruplandırılmaktadır. Ayrıca öyküleyici, bilgilendirici ve şiir olarak sınıflandırılmaktadır.

Öyküleyici metinde öyküleyici metin yapısı kullanılır. Bu tür yazılar genel olarak roman, masal, öykü gibi türlerdir. Bunlar yaşantımızı zenginleştiren yazılardır. Öyküleyici metinler bizleri bulunduğumuz ortamdan başka bir ortama götürmekte ve düş dünyamızı geliştirip zenginleştirmektedir.

Öğretici metinler genellikle neden-sonuç, olumlu-olumsuz karşılaştırmalar, tanımlamalar, sıralamalar, açıklama, sorun-çözüm, inceleme, delil sunma vb. olmaktadır. Bilgilendirici metinler, makale, eleştiri, deneme, gezi yazıları, röportaj, günlük, anı, fıkra, mektup gibi türlerdir. Bunlara öğretici metinler de denilmektedir. Bu tür metinler bir konu hakkında bilgi vermek ya da o konuyu açıklamak amacıyla yazılır. Bu yazılarda anlatım açık, kesin ve yalındır. Kelimeler gerçek anlamıyla kullanılır, süslü, mecazlı kelimelere yer verilmez. Yazının amacı açık seçik olarak ortaya konulur. Anlatımı güçlendirmek için örnek, tanım ve karşılaştırmalara yer verilir. (…)

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Metinlerin Sınıflandırılması: Okuduğunuz “Metin Nedir?” başlıklı yazı, bilgi verme amacını gütmektedir. Bu metinde sanat yapma kaygısı yerine öğretme amacı öne çıkmaktadır. Görüldüğü gibi metinler; yazılış amaçları, gerçeklikle ilişkileri ve işlevlerine göre sınıflandırılır. Metinler, sanatsal metinler ve öğretici metinler olmak üzere ikiye ayrılır:
1. Sanatsal Metinler: İnsanların duygu dünyasına seslenmek, onlarda sanat zevki uyandırmak amacıyla yazılan metinlerdir. Sanat metinleri edebî metinler adıyla da anılır. Edebî metni kişi her okuyuşta farklı yorumlar. Bu metinlerin amacı duyguyu hissettirmektir. Yazarın amacı ise okuyucuyu metnin kurmaca dünyasına çekmektir. Sanatsal metinlerde öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimleri kullanılır. Kelimeler genellikle yan ve mecaz anlamlarıyla kullanılır. Sanatsal metinler “coşku ve heyecanı dile getiren metinler” ve “olay çevresinde oluşan metinler” olmak üzere iki gruba ayrılır.

2. Öğretici Metinler: Belli bir konuyu okuyucuya öğretmek, okuyucuyu bilgilendirmek ve aydınlatmak amacıyla yazılan metinlerdir. Öğretici metinleri okuyan herkes, bu metinlerden aynı anlamı çıkarır. Öğreticilik amaçlandığı için konu ile ilgili terimlere ve açıklamalara yer verilir. Dil, açık ve anlaşılır özellik taşır. Konular açık, anlaşılır şekildedir. Öğretici metinlerde ağırlıklı olarak açıklayıcı ve tartışmacı anlatım biçimleri kullanılır. Öğretici metinler; tarihî metinler, felsefi metinler, bilimsel metinler, gazete çevresinde gelişen metinler ve kişisel hayatı konu alan metinler olmak üzere beşe ayrılır. “Metin Nedir?”adlı parçada metin ve metin türleriyle ilgili bilgi verilmiş; işlevleri bakımından metinler, edebî metinler ve öğretici metinler olmak üzere iki gruba ayrılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 23 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!