Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 241

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 241

Aşağıdaki metinden hareketle 1 -4. soruları cevaplayınız.

Ankara, 2 Kasım 1958
Kardeşim Hamdi,
İki gündür Yahya Kemal’in ölümünün derin hüznü içindeyim. Uzun zamandır yavaş yavaş çöken, zerre zerre eriyen bu aziz varlığın yok olacağı acısına gerçi ben de hazırlanmıştım. Fakat o muhteşem sesin ebediyen dinmiş olduğunu düşünmek bana tarifi imkânsız gönül bezginliği veriyor. Onun hakkında duyup düşündüklerimi toplayıp yazmam için biraz vakit geçmesi lazım. Yalnız bugünlerde yapılması lazım gelen bir vazifem var. Bana üstadın bir vasiyeti olmuştu; onu senin vasıtanla matbuata intikal ettirmek istiyorum:
1937 veya 1938 senelerinde idi. İzmir’de güzel bir yaz akşamı Yahya Kemal’le Kordon’daki Şehir Gazinosu’nda idik. Söz galiba Rindlerin Ölümü manzumesi dolayısıyla o mecraya dökülmüştü. Ve bana öldüğü zaman, taştan, sade bir mezar yapılmasını, taşın üstüne de yalnızca bu manzumenin ikinci kıtasıyla adının, doğum ve ölüm tarihlerinin yazılmasını istediğini “vasiyet” kelimesini de kullanarak söylemişti.
Merhumun mezarının da İstanbul şehri adına yaptırılacağını umuyorum. Onun için böyle bir teşebbüste vaktiyle bana yapmış olduğu vasiyetin bilinmesini istiyorum. Bugünlerde İstanbul’da olmadığım için buna sen delalet eder misin?
Senin de başın sağ olsun. Gözlerinden öperim kardeşim.

1. Mektubun türü hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Bu mektup bir edebi mektuptur. Mektubu yazan da alan da edebiyatçıdır.  Necmettin Halil Onan, başka bir edebiyatçı olan Yahya Kemal’in ölümü karşısında hissettiği üzüntüyü ve onun kendisine ettiği vasiyeti haber vermek için bu mektubu yazmıştır. Edebi mektuplarda düşünce ve edebiyatla ilgili görüşler ortaya konur. Bazen bir eser ya da yazarla ilgili kritikler yapılır. Yer yer sanatçılar birbirlerine önerilerde bulunup yol gösterebilirler.

2. Kişisel iletişim aracı olan mektubun iletilerin aktarılmasındaki rolünü belirtiniz.

  • Cevap: Mektuplar özellikle teknolojinin gelişmediği dönemlerde iletilerin aktarılmasında çok önemli bir yere sahipti. Günümüzde de telefonlarla veya bilgisayarlar aracılığıyla ileti aktarımı yapılmaktadır. Ancak bunların hiçbiri mektuptaki sıcaklığı ve samimiyeti verememektedir. Bir duygu ve düşünce aktarıcısı olan mektuplar bundan sonra da bir şekilde varlığını devam ettirecektir.

3. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları mektuptan hareketle uygun ifadelerle tamamlayınız.

  • Cevap:

a) Mektubu Necmettin Halil Onan Ahmet Hamdi Tanpınar’a yazmıştır.
b) Mektubun sağ üst köşesinde yazıldığı yerin adı ve tarih yer almaktadır.
c) Mektubu yazan kişinin adı sağ alt köşede köşede yer almaktadır.

4. Metinde geçen “vasiyet” kelimesinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

vasiyet: Bir kimsenin ölümünden sonra yapılmasını istediği şey

5. “Bugünlerde İstanbul’da olmadığım için buna sen delalet eder misin?” cümlesinde altı çizili sözcükle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

A) Birleşik zamanlı fiildir.
B) Birleşik yapılı fiildir.
C) Kurallı birleşik fiildir.
D) Basit fiildir.
E) Birden fazla fiilin birleşmesinden oluşmuştur.

  • Cevap: B

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 241 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!