Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 245

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 245 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 245

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Günlük: Kişilerin yaşadıkları olayları, durumları, duygu, düşünce, hayal, gözlem ve izlenimlerini tarih belirterek anlattıkları yazı türüdür. Ruzname, jurnal ve günce adıyla da bilinir.
Okuduğunuz metinde olduğu gibi günlükte kişi duygu ve düşüncelerini, yaşadığı olayları ve izlenimlerini günü gününe kayda geçirir ve olaylar olduğu gibi aktarır. Günlük, hayatın belli bir döneminde yazılabileceği gibi ömür boyu da yazılabilir.
Günlükler okuyucuda yazarın kendi kendisiyle konuşması izlenimi uyandırır. Yazar, izlenimlerini sıcağı sıcağına içtenlikle yazıya aktarır. Yazarın anlatımındaki samimiyet günlüğe belge özelliği kazandırır. Günlükler yazıldıkları döneme ışık tutar, içlerinde tarihî olayları destekleyici özellikler barındırır.
Günlükte açık, yalın, duru bir dil ile öyküleyici ve açıklayıcı anlatım türleri kullanılır. Olaylar ve izlenimler, birinci kişi ağzından anlatılır. Öğretici metin türü olan günlük, yazarın kişiliğine, mesleğine, konumuna göre farklı özellik taşır.
Günlükler içe dönük ve dışa dönük günlükler olmak üzere ikiye ayrılır.
İçe dönük günlükler: Yazarın kendi içine yöneldiği olayların kendi üzerinde bıraktığı etkiyi anlatan günlüklerdir. Bu tür günlüklerde yazar; kişisel sorunlarını, pişmanlıklarını, geleceğe yönelik kaygılarını getirir.
Dışa dönük günlükler: Sosyal konuların, yaşanan olayların ve bu olayların yazar üzerindeki etkisinin anlatıldığı günlüklerdir. Bu tür günlüklerde çoğunlukla sanat, edebiyat, siyaset ve ekonomi gibi konular ele alınır.
Günlük ilk kez Romalılar tarafından tutulmuştur. Bu ilk günlükler; resmî işlerle ilgili tutulan notlardan oluşmuştur, edebî özelliği yoktur.
Edebî değer taşıyan ilk günlükler, 1768-1840 yılları arasında İngiltere’de Fanny Burney (Faniy Börniy) tarafından tutulmuştur.
Türk edebiyatında günlük türünün ilk örnekleri ruznamelerdir. Edebî özellik taşımayan ruznameler, Osmanlı Dönemi’nde gerçekleşen savaşların anlatıldığı eserlerdir.
Vakayinameler, olayların günü gününe anlatılmasıyla günlüğe benzemekle birlikte tarihî özellik taşımaktadır.
Edebî özellik taşıyan ilk günlük, Direktör Âli Bey’in Tanzimat Dönemi’nde 1898’de yayımlanan Seyahat Jurnali adlı eseridir. Bu eser bir tür gezi günlüğüdür. Bu eseri Şair Nigar Hanım’ın Hayatımın Hikâyesi adlı eseri izlemiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 245 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!