Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145

4-7. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

BALIKÇILAR
– Bugün açız yine evlâtlarım, diyordu peder, Bugün açız yine; lâkin yarın, ümîd ederim, Sular biraz daha sakinleşir… Ne çâre, kader! – Hayır, sular ne kadar coşkun olsa ben giderim, Diyordu oğlu, yarın sen biraz ninemle otur; Zavallıcık yine kaç gündür iste hasta. – Olur; Biraz da sen çalış oğlum, biraz da sen çabala; Ninen baban, iki miskin, biz artık ölmeliyiz. Çocuk düşündü şikâyetli bir nazarla: – Ya biz, Ya ben nasıl yaşarım siz ölürseniz? Hâlâ Dışarda gürleyerek kükremiş bir ordu gibi Döğerdi sâhili binlerce dalgalar asabî.

4. Okuduğunuz metin, bir manzum hikâyeden alınmıştır. Metni manzum hikâye yapan özellikler sizce nelerdir? Düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: Manzum olmasını sağlayan en büyük yanı cümleler içindeki uyum ve ahenk unsurlarının çokluğudur. Dize içinde uygulanan bu yöntem Tevfik Fikret2in bu manzumesinde de hemen kendisini gösterir.

5. Metinde söz edilen ailenin içinde bulunduğu durumla ilgili neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

  • Cevap: Aile ne yazık ki zor durumdadır. Ailenin içinde olduğu bu durum bize o dönemin ne kadar yoksullukla mücadele içinde geçtiğini gösterir.

6. Metinde yer alan karşılıklı konuşmalar, metnin anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Metnin akıcılığını arttırmış, metnin okur tarafından daha dikkatli okunmasını ve daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır

7. Okuduğunuz metinden alınan “Ninen baban, iki miskin, biz artık ölmeliyiz…” dizesinde virgülün kullanım amacını aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Bazen virgül, açıklama yapılacak kısımlardan önce ve sonra getirilir. Burada da böyle bir kullanımın olduğunu görürüz.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!