Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 204 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 204

Aşağıdaki parçada boş bırakılan yerlere düşüncenin akışına göre kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını getiriniz.

  • Cevap: geleneksel-gölge oyunu- tasvir- hayalî- Karagöz- Hacivat- giriş- fasıl

1. Karagöz, geleneksel Türk tiyatrosunun önemli eserlerinden biridir. Geçmişi çok eski zamanlara dayanan bu oyun gölge oyunu olarak da bilinir. Oyun, beyaz bir perdeye arkadan ışık verilmesi ve tasvir olarak adlandırılan deriden kesilmiş nesnelerin gölgelerinin bu perde üzerine yansıtılmasıyla gerçekleştirilir. Karagöz oynatan kişiye hayalî denir. Oyunun başkahramanlarından olan Karagöz okumamış, cahil bir tipi sergilerken Hacivat okumuş, bilgili birini temsil eder. Oyun, bir önsöz niteliğindeki giriş bölümüyle başlayıp hemen ardından muhavere bölümü ile devam eder. Sonrasında asıl konunun anlatıldığı fasıl ve oyunun sona erdiği bitiş bölümleri yer alır.

Aşağıda harflerle verilen terimleri rakamlarla verilen tanımlar ile eşleştirerek harfleri rakamların yanındaki yay ayraçların içine yazınız.

  • Cevap:

Terimler
a. Tirat
b. Sahne
c. Monolog ç. Dekor
d. Kostüm
e. Perde

Tanımlar
I. Rol gereği giyilen kıyafetlerin genel adı. (d)
II. Eserin yazıldığı yerin ve geçtiği çağın özelliklerini belirleyen perde, aksesuar vb. ögelerin tümü. (ç)
III. Oyuncuların bir defada söylediği uzun ve süslü parça. (a)
IV. Bir sahne eserinin büyük bölümlerinin her biri. (e)
V. Oyunun canlandırıldığı, olayın geçtiği ve uygun dekorların bulunduğu yer. (b)

Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.

3. Cumhuriyet Dönemi sanatçılarındandır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde okudu. Millî Eğitim Bakanlığınca Paris’e gönderildi, öğrenimini yarıda bırakıp döndü. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde, Devlet Konservatuvarında, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde öğretmenlik yaptı, çeşitli gazetelerde fıkra yazarlığı yaptı, dergi çıkardı. Şiirlerinde insanın evrendeki yerini araştıran, madde ve ruh problemlerini, iç âlemin gizli duygu ve tutkularını dile getiren sanatçı oturmuş bir dil ve sağlam bir teknikle yazdı. Şiirlerinin yanında oyun, fıkra, makale, eleştiri gibi birçok türde eser vermiştir. Şiirlerini Çile adlı kitapta toplayan sanatçının Bir Adam Yaratmak, Tohum, Künye tiyatro; Aynadaki Yalan roman; Namık Kemal monografi türündeki eserlerinden bazılarıdır.
Bu parçada kısaca tanıtılan yazar kimdir?

  • Cevap: Necip Fazıl Kısakürek

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 204 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!