Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 225

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 225 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 225

4-8 soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Beylerbeyinde doğmuşum, bostanlara karşı bir evde… Yıl, 1895… Babam, mühendis Süleyman Sami bey. Yalnız çizgi adamı, rakam adamı değildi, kafa ve kalb adamı idi de. Ne güzel bir kalemi vardı. Bir kere eli kalkmadı bana. Bir kere öfke ile bakmadı gözlerime. Bir kere kaşları çatılmadı dargın dargın. İyi yetişmemi isterdi. İlkokulu bitirir bitirmez, Kuzguncuk’ta Alyans İsrailit mektebine yazdırdı beni: Fransızca öğreneyim diye. (.) Fenden Edebiyata kayışım bir inatlaşma yüzünden olmuştur: Sınıf arkadaşım Salâhattinden birinciliği almak için. Ben ondan Edebiyat birinciliği almıştım ama, edebiyat da beni bir daha geri vermemesiye almıştı. Halit Fahri Ozansoy’un Kehkeşan dergisinde yarışmayı kazanan şiirim, armağan edilen bir ipek kıravatla, beni, boynumdan bağlamıştır Bizim Yokuş’a! Arûz’u kulaktan öğrenmiştim: Ses tonlarını bütün incelikleri ile sezen bir işitme gücüm vardı. Edebiyat Fakültesinde imtihan verirken, üç büyük profesörümüz, Ali Ekrem, Ferit Kam, Fuat Köprülü, Bakî’nin Kanunî Sultan Süleyman’a mersiyesini, önümdeki kitabı kapayıp gürül gürül ezbere okuyuşuma şaşmıştılar!
Ali Ekrem’in: – Çocuk, sen galiba Arûz biliyorsun? sorusuna: – Evet efendim, der demez, âdeta öfke ile: – Ne münasebet?… deyişine, kendisi de, öteki profesörler de, ben de gülmüştük.

4. Metnin türünü dayanak noktalarınızı da belirterek yazınız.

  • Cevap: Metinde yazar kendi yaşamının satır başlarını okuruyla paylaştığı için otobiyografi türünde yazılmış bir metin olduğu sonucunu çıkardım.

5. Okuduğunuz metinden anlatıcının kişiliği ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Anlatıcı naif bir yüreğe sahip. İnsanlara saygılı. Okumaya meraklı biridir. Onun bu yönü daha genç iken büyükleri tarafından takdir edilmiş ve fark edilmiştir. Edebiyat yarışmalarındaki başarısı edebiyata olan ilgi ve kabiliyetini de ortaya koymaktadır.

6. Metinde doğrudan okura hitap edilen yerlerin altını çiziniz. Bunun metnin anlatımına katkısını yazınız.

  • Cevap: Ali Ekrem’in: – Çocuk, sen galiba Arûz biliyorsun? sorusuna: – Evet efendim, der demez, âdeta öfke ile: – Ne münasebet?… deyişine, kendisi de, öteki profesörler de, ben de gülmüştük. kısmı aslında direk okura hitap edilen kısımdır.

7. Metinde karşılıklı konuşmaların yer almasının metne nasıl bir katkı sağladığını yazınız.

  • Cevap: Metni daha inandırıcı kılarken aynı zamanda metnin okunurluluğunu arttırmaktadır.

8. Metindeki ünlem işaretlerinin hangi duyguları yansıtmak amacıyla kullanıldığını belirtiniz.

  • Cevap: Metinde şaşkınlık, heyecan verici duyguları anlatma, beğeni ya da kızgınlık gibi duyguları yansıtmak amacıyla kullanılmaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 225 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!