Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 236 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236

1. Okuduğunuz metinden alınan “Behçet Necati için düşlerimi fazla yormuyordum.”, ve “Konuştuklarımız incir çekirdeğini doldurmaz birtakım gevezeliklerdi.” cümlelerinde altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

yormamak: yorulmasına engel olmak ya da yorulmamasına yardımcı olmak, yorgun duruma getirmemek.

incir çekirdeğini doldurmamak: Önemi olmayan, dikkate almaya değmez.

2. Okuduğunuz metne göre yazar, Behçet Necatigil ile ne zaman, nasıl bir ortamda karşılaşmıştır?

  • Cevap: 1945’in sıcak mı sıcak yaz günlerinden birindelermiş. Boğazı, limanı, Marmara’yı tepeden kucaklayan bir gazinoda üç beş sanatçı arkadaş oturmuşlar konuşurlarken bir adam ellerini sıkmış onların yaptığı muhabbetlerden sıkılmış. O adam Behçet Necatigil imiş.

3. Okuduğunuz metinde yazarın Behçet Necatigil’i “içimizden biri” olarak görmesinin nedeni ne olabilir? Metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Dünyayı, insanları kendi içtenliği ile seyrediyormuş bu da onu halkın içinden koparmadan sanki herhangi biri yaşamaya alıştırmış.

4. Yazarın, Behçet Necatigil’i tanımadan önceki düşünceleri ile tanıdıktan sonraki düşünceleri arasında bir değişiklik olmuş mudur? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Evet değişmiş, ilk başlarda onun Kapalı Çarşı şiir kitabını okumuş ama pek anlamamış, ama sonrasında tekrar tekrar okuduğunda fark etmiş ki Necatigil çok güzel ve çok büyük şiirler yazıyormuş. Fikri değişmiş.

5. Okuduğunuz metnin yazılış amacını söyleyiniz.

  • Cevap: Metin bir başka yazar hakkında bir yazarın düşüncelerinin aktarılması anlatılması amacıyla yazılmıştır. Burada da Necatigil ile hatıralar anlatılmaktadır.

6. Metinde anlatılanlardan hareketle metnin konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Behçet Necatigil’in yazarlığı ve karakterinin çevresindekiler tarafından okura aktarılması.

7. Metinde kullanılan anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını tespit ediniz. Bu kullanımların dil ve anlatıma olan katkısını açıklayınız.

  • Cevap: Metinde betimleme öyküleme alıntı yapma, sayısal verilerden yararlanma gibi biçim ve tekniklerden faydalanılmıştır.

8. Okuduğunuz metinden bilgi ve yorum içeren cümle örnekleri bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.

  • Cevap:

Bilgi veren: En güzel şiirlerinden bazılarını o 1945 ile 46 yıllarının avarelik, başıboşluk günlerinde yazdı.

Yorum içeren: Necatigil’le dost olmak çok zordur. Bilmem nasıl bu zorluğu alt edebildik. O sıralarda şair, ressam ve yazar arkadaşların sık sık buluştuğumuz, kahvelerde, pastanelerde Behçet de sessiz, içine çekilmiş haliyle yanı başımızda olurdu.

9. Okuduğunuz metni hatıra yapan özellikleri söyleyiniz.

  • Cevap: Geçmişe ait izler taşıması, geçmişte yaşanılan ünlü kişilerin başından geçmiş olayları işlemesi ve üzerinden zaman geçtikten sonra anlatılması onu hatıra yapmaktadır.

10. Fiilimsiler, fiil kök ya da gövdelerine birtakım ekler getirilerek oluşturulan, olumsuzu yapılabilen ancak bir fiil gibi çekimlenemeyen; cümlede isim, sıfat veya zarf görevinde bulunan kelimelerdir. Okuduğunuz metinden alınan “Behçet Necatigil’i bir zamanlar bu şiirdeki gibi, aslanları görmek için parka giden bir insan olarak, düşünürdüm.” cümlesinde altı çizili kelimeler birer fiilimsidir. Siz de okuduğunuz metinden fiilimsi örnekleri bularak bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.

  • Cevap: Tekrar tekrar okudukça Necatigil’in şiirlerinde kişiliğindeki özelliklerin yansıdığını gördüm.(sıfat-fiil)
  • Onun için, yaşama bir yüktü, kaldırıp atılması kişinin elinde olmayan bir baş belası gibiydi.(sıfat-fiil)

11. Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili ek ve kelimelerin birleşik ya da ayrı yazılma nedenlerini söyleyiniz.

  • Cevap:

> Behçet Necatigil’i bir zamanlar bu şiirdeki gibi, aslanları görmek için parka giden bir insan olarak, düşünürdüm. Özel isimlerden sonra getirilen ekler kesme işareti ile ayrılır. 
> 1945’in sıcak mı sıcak yaz günlerinden birindeydik. Tarihlere getirilen ekler kesme işareti ile ayrılır. 
> Necatigil için çok şey yazılabilir. ŞEY kelimesi her zaman ayrı yazılır. 
> Dünyayı, insanları kendi içtenliği ile seyrediyordu. yardımcı eylem ile yapılan birleşik fiiller bitişik yazılır. 

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 236 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!