Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 272

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 272 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 272

1. Okuduğunuz metinden alınan “Eskiden çalışan hanımların oranı bugüne göre azdı, şimdi çalışan hanımlar ağırlamak değil ağırlanmak istiyor; hakları da” ve “Özellikle kenar semtleri gezin, kuytu köşelerin güzelliğini keşfedin.” cümlelerinde altı çizili kelimelerin anlamını tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

ağırlamak: Konuğa değer verip saygı göstermek, onun her türlü gereksinimini yerine getirip rahat etmesini sağlamak.

keşfetmek: Var olduğu halde varlığı daha önceleri bilinmeyen bir şeyi bulmak.

2. Okuduğunuz metinde yazar, dün ve bugün bayramların yaşanışı ile ilgili hangi farklılıkları tespit etmektedir? Bu tespitlere katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Yazarın çocukluğunda bayramlar daha farklı kutlanırmış. Çocukluğunda anneannesi aile büyüğü olduğu için onların evde kalabalık yemek masaları kurulurmuş. Masanın özelliği maun olmasıymış, iki kanadı da açılır genişletilirmiş, normal zamanlarda o kanatlar kapalı dururmuş. Tabii yemeklerden önce de mükellef çay servisi yapılırmış. Kekler, börekler, evde yapılmış poğaçalar ikram edilirmiş. Şimdi ise ziyaretlerin sayısı azalmış. Bayramlar tatil vesilesi olduğu için ya önceden büyüklere uğranılıyor ya da
    telefonla, WhatsApp’la kutlanıyormuş.

3. Yazar, bayramı evinde geçiren insanlar için hangi tavsiyelerde bulunmaktadır? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Şu tavsiyelerde bulunmaktadır: Yaşadığınız bölgeyi tanıyın. Tarihini, coğrafyasını öğrenin. Kitapçılardan bu konudaki kitapları seçin. Özellikle kenar semtleri gezin, kuytu köşelerin güzelliğini keşfedin demektedir.

4. Siz de yazar gibi bayramlarda özel bir anlamı olan tebrik kartı gönderme geleneğinin devam etmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Bence artık teknoloji tebrik kartları yerine geçmiştir. Bu yüzden kartlar için harcanacak kağıt israfından kurtulunulması gerekmektedir.

5. Okuduğunuz metinde hangi anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır?

  • Cevap: Okuduğum metinde öyküleme, betimleme açıklama ile örneklendirme gibi biçim ve teknikler kullanılmıştır.

6. Yazarın kişisel görüşlerine yer verdiği bölümlere metinden örnekler bulup söyleyiniz. Bu durumun metnin dil ve anlatımını nasıl etkilediğini söyleyiniz.

  • Cevap: “Yıllar öncesinin çocukluğumu, gençliğimi yaşıyorum. Semtlerin gerçek yüzünü görebiliyorum.” “Yıllar hayatın alışkanlıklarını değiştiriyor.” Bu gibi ifadeler metne özgünlük ve anlam derinliği kazandırmaktadır.

7. “İçin” edatı kullanıldığı cümleye amaç, sebep, özgüleme gibi farklı anlamlar katar. Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümlelerde “için” kelimesinin cümlelere hangi anlamları kattığını aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

> Çocukluğumda anneannem aile büyüğü olduğu için bizim evde kalabalık yemek masaları kurulurdu.

  • Cevap: Sebep anlamı katmıştır.

> Bayramlar artık turistik geziler için bir zaman dilimi.

  • Cevap: Amaç anlamı katmıştır.

> Eskiden teyzelerim misafir ağırlamak için öylesine yorulurlardı ki bayramda dinlenemezlerdi.

  • Cevap: Amaç anlamı katmıştır.

8. Okuduğunuz metinden alınan “Masanın özelliği maun olmasıydı, iki kanadı da açılır genişletilirdi, normal zamanlarda o kanatlar kapalı dururdu.” cümlesinde virgül, sıralı cümleleri ayırmak amacıyla kullanılmıştır. Siz de okuduğunuz metinde virgülün bu kullanım amacına uygun örnekler bulunuz.

  • Cevap:  “Boğaz’ın bilinmeyen köylerine, Samatya’dan Balat’a, Fener’e yapılan bir yolculuk, nasıl bir kültür şehrinde yaşadığımızı bize yeniden hatırlatır.”

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 272 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!