Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71

Aşağıdaki parça Necati CUMALI’nın Şiirin Yararı adlı metninden alınmıştır. Verilen parçayı göz önünde bulundurarak “Ne zaman ve niçin şiir okuruz?” sorusunu düşünüp tartışınız.

  • Cevap: Şiir dildir. Kelimeler, kelimeler arası uyum, anlam ve daha fazlasıdır. Düşünme, anlama ve konuşma biçimidir. Ve söylemeye gerek var mı bilmiyorum ama gerçekten çok etkili ve köklü bir yöntemdir. Ben şiirle daha iyi düşünüyor, anlıyor ve konuşuyorum. Şiir için bir kaçış, bir güzellik arayışı, bir anlam arayışı… Ne dersek diyelim aslında elle tutulamayan bir şeylerden bahsediyoruzdur.

Şiir değiştirir insanı. Bir okuyucu sevdiği şairi tanımadan başka, tanıdıktan sonra başka bir insandır. (…) Yaşama istekleriniz artmıştır. Sokaklarda dolaşmak, saat ilerlemiş de olsa dostlarınızı, tanıdıklarınızı arayıp bulmak istersiniz. Bir coşku, bir katkıdır yaşamınıza. Şiirin size verdiği coşkunun nedeni, duyarlığınızı dile getirmesi, kendinizde var sandığınız duyguları çözümlemesidir. Diliniz çözümlenmiş gibidir şiirle. Oysaki o duygunun daha önceden sizde var olduğu su götürür bir durumdur. Belki de ilk kez duyduğunuz bir duygudur o. Artık o duygu bir katkıdır tüm duygularınıza. Ya da eski bir kaygıyı söküp atarak onun yerini alan bir duygudur. Artık, değişmiş zenginleşmiştir kişiliğiniz. Şiirin, yalnız şiirin yüklendiği bir görev daha vardır toplumda. Şairler her şeyden önce sözcüleridir bir toplumun. Şairler derken, şairleri bilerek öbür edebiyatçılardan çekip ayırıyorum. Romancılar, hikâyeciler olsun, tiyatro yazarları, denemeciler, eleştirmeciler olsun, önce şiirde ararlar kısmetlerini. Şiirin üstesinden gelemeyince sonradan yönelirler öbür türlere. İçlerinde hiç şiir yazmadım diyenlerin de araştıracak olursanız iyi bir şiir okuyucusu olarak akrabalığı vardır şiirle. Onun içindir, şairlerin dışında kalan bütün edebiyatçıların, yetişmelerinde, ilk gençliklerinde yararlandıkları şairlerin etkilerini, yaşadıkları sürece bütün yazdıklarında sürdürdükleri görülür.

Anadolu şiirlere, türkülere, hikâyelere vb. konu olabilecek mekânlar yönünden çok zengindir. Yanda İstanbul ile ilgili söylenmiş bir şiirden bölüm verilmiştir.

Çevrenizde şiirlere konu olmuş veya olabilecek mekânları belirleyip geziniz. Gezdiğiniz yerin sizde bıraktığı etkiyi bir veya birkaç dörtlükle anlatınız.

  • Cevap: O gün hava çok güzeldi . ağaçların üstünden güneş doğuyordu. Biz de ailemle birlikte o gün Yalova’ya gidecektik .oradaki ilk durağımız su düşen şelalesiydi. Uzun bir yolculuktan sonra şelaleye vardık. Bir köprünün üzerinden geçerek şelalenin olduğu ortama vardık. Yüksekten akan bembeyaz akan sular çok güzel gözüküyordu. Sonra gri kayalıkların üzerinde hem fotoğraf çektik hem de oturduk. Şelalenin olduğu ortamda yemyeşil ağaçlar vardı. Bu güzel yerden ayrılmak zor olacaktı ama yine ayrıldık. Bu gezi benim için çok güzeldi.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 71 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!