Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99

Okuduğunuz metin, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatı yazarlarından Tarık Dursun K’ye aittir. Metinde bir ayakkabı ustasının emeği ile verdiği yaşam mücadelesi ele alınmıştır. Nitekim Tarık Dursun K. hayatın içinden kişileri, toplumsal olay ve olguların kişiler üzerindeki yansımasını hikâyelerinde gerçekçi bir bakış açısıyla vermiştir Tarık Dursun K. hikâyelerinde günlük dili, halk dilinde yer alan kelime ve deyimleri başarıyla kullanan bir yazardır. Okuduğunuz hikâyede de görüldüğü gibi “İbram, İsmâl, çömeşti,.. vb.” ifadelerle de halk dilinin söyleyiş özelliklerini metne doğrudan yansıtmıştır. Metinde benzetme ve tasvirlere de yer veren yazar okuduğunuz metinde de belirleyebileceğiniz gibi bir diyalog ustasıdır.

1. Okuduğunuz metinden alınan “Çok sürmeden yalınayak başı kabak bir oğlancık, elinde bir askı, askının içinde kopkoyu çay dolu bir bardakla kapıdan girdi.” cümlesinde altı çizili kelime grubunun anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

yalınayak başı kabak:

Tahminim: Hiç bir şeyi olmayan, sefil görünüşlü insanlar için kullanılır.

Sözlük anlamı: Ayağında ve başında giyecek olmadan, ayağı ve başı çıplak.

2. Metinde geçen “O makine” dedi. “Makine… O doksan beşe de yapar, seksene de.. Hatta yarım kâğıda da. Makine o çünkü. Yemek yemez, su içmez.” ifadeleri nasıl bir ruh hâliyle söylenmiştir? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Kızgınlıkla söylenmiştir. Çünkü Usta beslemeye çalıştığı ailesini, işçilerini düşünerek onların boğazından geçecek lokmaların namusunu koruyarak bu sözleri etmektedir.

3. Metinde Hakkı Bey’in İbrahim Ustaya yaklaşımı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Hakkı Bey’in emeğe bakış açısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Hakkı Bey, ne yazık ki tek derdi para kazanmak olan, bir esnaf zihniyeti ile duygusuz ve haksızdır. Çünkü alın teri ekmeğinin derdinde olan İbrahim Usta’nın hem ekmeğine hem de emeğine sulanmaktadır.

4. Metinden diyalogların geçtiği cümlelere örnek gösteriniz.

  • Cevap: En dikkat çekici diyalog şöyledir:

Ustanın kaşları bitiştiler, tam burnunun üstünde bir şey zonk zonk attı.
“Yani, doksan beşe mi?”
Usulla güldü.
“İyi ama, buna imkân yok ki… Hiç imkân yok. Sonra, günde kaç çift çıkarabiliriz biz? Sen makineye ne bakıyorsun! O çıkarır, biz…”
Hakkı Bey başını çevirdi, yandan burnu kapkalın bir çizgi gibi göründü ustaya.
“Bilmem işte…” dedi. “İşine gelirse dedim..”
Göz göze geldiler.
Usta sinirden tir tir titreyen bir sesle,
“İşime gelmez…” dedi, “yapamam, yüz yirmiye bile idare etmezken.. Doksan beşe hiç yapamam. Varsın makine
yapsın, ben yapamam…

5. Okuduğunuz metinde olaylar mı yoksa kişilerin ruh hâlleri mi ön plândadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Kişilerin ruh halleri ön plandadır. İbrahim Usta, kazanacağı vereceği ekmeğini, Hakkı Usta ise sadece kazancını düşünen ve başkasının emeğini sömürerek kazanç elde etme peşinde birinin ruh halini temsil etmektedir.

6. Hikâyenin sonunda yaşananlar karşısında İbrahim Usta nasıl bir tutum sergilemiştir? Belirtiniz.

  • Cevap: Onurlu bir duruş sergilemiş emeğini sömürtmemiştir. Böylece aç bile kalsa kimseye boyun eğmemektedir.

7. Metindeki mekân özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Mekân özelliklerinin anlatıma katkılarını belirtiniz.

  • Cevap: Mekan okurun hikayeyi kafasında canlandırmasına yardımcı olan en önemli yapı özelliklerinin başında gelir. Bu hikayede de mekanlar özellikle İbrahim Usta’nın ayakkabı imalathanesi ile Hakkı Bey’in mağazası hem verilen zıtlıklar hem de sahiplerinin ruh halini yansıtması bakımından değerlidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 99 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!