Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Cümle yapıları, deyimler, kelime kadrosu, söz sanatları, akıcılık, nesnellik, öznellik, duygusallık, coşkunluk gibi hususları dikkate alarak metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

“Cümle yapıları, deyimler, kelime kadrosu, söz sanatları, akıcılık, nesnellik, öznellik, duygusallık, coşkunluk gibi hususları dikkate alarak metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Cümle yapıları, deyimler, kelime kadrosu, söz sanatları, akıcılık, nesnellik, öznellik, duygusallık, coşkunluk gibi hususları dikkate alarak metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

Soru: Cümle yapıları, deyimler, kelime kadrosu, söz sanatları, akıcılık, nesnellik, öznellik, duygusallık, coşkunluk gibi hususları dikkate alarak metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: 

– Yazar farklı yapıda cümlelere yer vermiştir. Örneğin “Mülkiye Mektebini bitirmiştik.” cümlesi yapısına göre basittir. “Başka bir daireye yerleşmek isteyen arkadaşlardan birine ancak on kuruşluk bir aylık bulunabilmişti.” cümlesi girişik birleşik cümledir. “Ama biz kendisine okumadığımız şiirlerinden ötürü değil ağırbaşlılığı yüzünden saygı gösterir, değer verirdik.” cümlesi sıralı cümledir.

– Metinde “saygı göstermek, değer vermek, gözünün önünden gitmemek, düşman kesilmek, başköşeye kurulmak” gibi deyimlere yer verilmiştir.

– Metin, her ne kadar ağır bir dil özelliği taşıyan Servetifünun döneminde yazılmış olsa da çok fazla yabancı sözcük ve tamlamaya yer verilmemiştir.

– Metin bir öğretici metin olan anı türünde olduğu için çok fazla söz sanatına yer verilmemiştir. Ama “Yapılacak iş az, vakit çoktu.” cümlesinde tezat sanatına yer verilmiştir.

– Metin hoş bir üslupla yazılmıştır, gayet akıcıdır. Çok fazla duygusallığa ve coşkunluğa yer verilmemiştir. Öğretici bir tür olduğu için olayların aktarımında her ne kadar nesnel bir tavır sergilenmişse de yer yer öznel ifadelere de yer verilmiştir.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 226 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!