Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174

3. Metindeki çatışmaları belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde hayal-hakikat,  ümit-hayal kırıklığı gibi çatışmalar vardır.

4. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz. Belirlemenizde cümle yapıları, deyimler, kelime kadrosu, anlatım teknikleri, söz sanatları, akıcılık, nesnellik, öznellik, duygusallık, coşkunluk gibi hususları dikkate alınız.

  • Cevap: Metinde yer yer uzun cümlelere yer verilmiştir. Ahmet Cemil’in hayal kırıklığını ortaya koyacak ifadeler kullanılmıştır. “Ah!” gibi ünlemlerle bu hayal kırıklığı ve üzüntü verilmeye çalışılmıştır. Eksiltili cümleler ve soru cümleleri kullanılmıştır. Ahmet Cemil’in ruhsal betimlemesi yapılmıştır. Anlatma ve diyaloglara yer verilmiştir. “Siyah inci yağmuru, yas kefeni, elmas yağmuru” gibi alışılmamış bağdaştırmalar kullanılmıştır. Bunlar metindeki öznel ifadelerdir. Metin gayet akıcıdır. Ahmet Cemil’in şairliği, iç dünyasının ortaya konduğu yerlerde kendisini gösterir. Metinde farklı yapıda cümlelere yer verilmiştir.

5. Aşağıda verilen parçadaki anlatım tekniğini belirleyerek bu anlatım tekniğinin özelliklerini ve parçadaki işlevini açıklayınız.

Ahmet Cemil biraz heyecanlı, titreyen sesiyle başladı. Daha ilk beyitlerde boğazı kuruyor, sesi çıkmıyor, elindeki kitap kendisine bütünüyle yabancı karmaşık bir metinmişçesine, her sözcükte şaşırmaktan korkarak, sesini bir türlü düzene koyamıyordu. Bir ara, karşısına düşmüş olan Mazhar Feridun Bey, pek yeni ve taze bulduğu bir düşünce için “Güzel!..” dedi. Ahmet Cemil biraz güç kazandı. Yavaş yavaş gözlerinden bir sis kalkıyor, sesine bir anlatım kolaylığı ve rahatlığı geliyordu.

  • Cevap: Burada öyküleyici anlatım kullanılmıştır. Ancak Ahmet Cemil’in şiiri okuması olay şeklinde anlatılırken bu sıradaki durumu, hareketleri verilirken de betimleyici anlatımdan yararlanılmıştır. Bu anlatım teknikleri okuru o andaki olayın içinde yaşatıyor ve betimlemelerle okurun zihninde bu anın canlanması sağlanıyor.

6. Aşağıda verilen bilgilerden hareketle Mai ve Siyah adlı romanla yazarı arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

Halit Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyahta içinde yaşadığı dönemin yakından tanıdığı basın ve edebiyat dünyasını yansıtmıştır. Romanın kahramanı Ahmet Cemil’in kişiliğinde dönemin koşulları sonucu kendini sıkışmış, mutsuz hisseden bir kuşağın acılarını, düşlerini ve düş kırıklıklarını anlatmıştır. Yazar, eserin arka planında dönemin eski ve yeni edebiyat anlayışları arasındaki çekişmeyi de vermiştir.

  • Cevap: Yazar, Ahmet Cemil’in şahsında kendisinin de içinde bulunduğu Servetifünun neslinin de bir izdüşümünü ortaya koymuştur. Bu durum, bir edebî eserin yazarından bağımsız olamayacağını, mutlaka yazarından izler taşıyacağını gösterir.

7. Metni ait olduğu edebî dönem ve topluluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metin Servetifünun edebiyatı sanatçısı Halit Ziya tarafından yazılmıştır. Bu dönem edebiyatta eski-yeni, sade dil-ağır dil tartışmalarının yaşandığı bir dönemdir ve romanda da Ahmet Cemil’in şiirleri o döneme hâkim olan anlayış tarafından beğenilmiyor. Servetifünuncular da kullandıkları dil ve edebî anlayış nedeniyle o dönemde pek çok eleştiriye maruz kalmıştı.

8. Mai ve Siyah adlı metni Felâtun Bey ile Râkım Efendi adlı metinle aşağıdaki tabloda verilen özellikler açısından karşılaştırınız.

  • Cevap:

1. Etkinlik

Ah! Zavallı hırpalanmış, ezilmiş hayat!.. Mai bir gece ile siyah bir gece arasında geçen şu nasipsiz, bahtsız ömür!.. Bir elmas yağmuru altında gelişerek, şimdi bir siyah inci yağmurunun altında gömülen o emel çiçekleri!..
İşte, işte, görüyor; gözlerinin önünden yağan bu siyahlıklar, denize döküldükçe bir can çekişme halinin ezgisiyle boğulan bu karanlıklar, işte bunlar o hulya hayatının üzerine çekilen bir yas kefeni değil miydi?
O vakit denize baktı: Siyah bir deniz… Karanlığın içinde geminin kenarından esmer bir köpükle kaynaşarak kaçışan o siyahlıkları görüyor; altında korkunç, ürkütücü yokluğun kuruntusunu veren siyahlıktan başka bir şey görmüyordu.

a. Yukarıdaki parçada kahramanın iç dünyası ile dış gerçeklik arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur? Belirleyiniz.

  • Cevap: Kahraman hayal kırıklığına uğramış, karamsar bir ruh hali içindedir ve dış dünyayı da buna göre algılamakta ve anlatmaktadır. Karanlığı hayalleri üzerine çekilen bir kefen olarak ifade etmektedir.

b. Bu ilişkinin anlatıma etkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu durum kahramanın ruhsal durumunun okuyucu için daha belirgin bir hâle gelmesini sağlamaktadır. Yazar “Ahmet Cemil hayal kırıklığına uğramıştı ve çok üzgündü.” de diyebilirdi, bu çok düz bir anlatım olurdu. Yazar, bu şekilde etkileyiciliği, edebîliği sağlamıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 174 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!