Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 207

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 207

HABBE KADIN — Ah zavallı dertli tazecik!.. Evveli damat beye varamadım diye kahrından pek çok ağlamış. İşte o boş yere döktüğü gözyaşlarına acıyıp da şimdi ona ağlıyormuş…
(…)
Oyunun sonunda Müştak Bey, Kumru Hanım’a kavuşur. Mahalleli ve diğerleri gider. Müştak Bey’in yakın dostu Hikmet Efendi, arkadaşına kendisinin değil de cahil ve çıkarcı kişilerin sözünü tuttuğu için başına bunların geldiğini söyler. Ona öğüt verir.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

dildâde: (metinde) Bir tür başlık.
ezkazâ: Kaza olarak, kazayla.
ferâset: Anlayış, seziş, sezgi.
maslahat: İş, önemli iş, mesele.
peydâ etmek: Ortaya çıkarmak, edinmek.
sahâbet etmek: Dostluk, arkadaşlık etmek.
tebdîl-i kıyafet: Tanınmamak için kıyafet değiştirmek.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Modern Türk Tiyatrosu
Modern tiyatro kavramı; metne ve kurallara dayanan, genellikle profesyonel oyuncular tarafından sahnede oynanan tiyatro oyununu ve bu oyunun metnini ifade etmek için kullanılır. Trajedi, komedi, dram türlerine ayrılan modern tiyatro, sonraları sinema sanatını da beslemiş; bazı oyun metinleri senaryolaştırılmıştır.
Mekân ve dekor, geleneksel tiyatroda standart bir özellik gösterirken modern tiyatroda aynı eserin farklı temsillerinde metinle ilişkili veya metinden bağımsız olarak farklı uygulamalar görülebilmektedir. Tiyatroda dramatik örgü; perde, sahne vb. bölümlemeler etrafında düzenlenir (Bazı metinlerde bu bölümlemelere karşılık gelen meclis, fasıl gibi terimler bulunur.). Oyuncular metni kendi tarzlarına ve kabiliyetlerine göre canlandırır, yorumlar. Modern tiyatroda efekt, ışık vb. uygulamalar; metin çerçevesinde yazar, yönetmen, yapımcı, oyuncu, tasarımcı ve teknik ekibin iş birliğiyle gerçekleştirilir ve yorumlanır. Modern tiyatro kurulurken kimi zaman geleneksel tiyatroya ait unsurlardan da yararlanılmıştır.
Modern tiyatro, Türk edebiyatına Tanzimat Dönemi’nde Batı’dan gelmiştir. Bu dönemde İbrahim Şinasi ilk yerli oyun olan Şair Evlenmesi’ni yazmış, Ahmet Vefik Paşa Fransız sanatçı Moliere’den uyarlamalar yapmıştır. Tanzimat tiyatrosu üzerinde Moliere, Shakespeare, Victor Hugo, Corneille gibi Batılı yazarların etkisi olmuştur. Bu dönemde genellikle komedi, trajedi, dram ve melodram türünde oyunlar yazılmıştır. Komedilerde klasisizmin, dramlarda ise romantizmin etkisinde kalınmıştır.

Tanzimat sanatçıları tiyatro eserlerinde sahne, perde, dekor gibi modern unsurlar alarak Batı tiyatrosundan; söz oyunları, ağız taklitleri ve yanlış anlamalara başvurarak geleneksel Türk tiyatrosundan yararlanmışlardır.
Tanzimat Dönemi’nde tiyatro da diğer türler gibi dönemin siyasi, sosyal, kültürel yapısındaki değişime uygun olarak toplum yararını ilke edinmiştir. Bu ilke doğrultusunda tiyatro bu dönemde genellikle toplumu aydınlatma, eğitme aracı olarak görülmüştür. Tanzimat tiyatrosunda daha çok aile, kadın, yanlış evlilik, kölelik, kahramanlık, vatan ve hürriyet sevgisi, Batı hayranlığı, bazı geleneklere karşı olma gibi temalar ele alınmıştır. Bu dönem eserlerinin çoğu belli bir tezi savunmak için yazılmıştır. Batılı anlamda tiyatro bu dönemde henüz yeni olduğu ve daha çok içeriğe önem verildiği için eserlerde teknik kusurlara sıkça rastlanır. Şinasi’nin Şair Evlenmesi, Namık Kemal’in Vatan yahut Silistre, Ahmet

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 207 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!